Efectele acizilor grasi polinesaturati omega-6 asupra sanatatii

Acizii grasi omega-6 au doi sau mai multi atomi nesaturati CIS, primul fiind al 6-lea carbon, socotit de la capatul metilic al moleculei. Precursorul acestei familii este acidul linolic, care constituie aproximativ 70% din acizii grasi ai uleiului de floarea soarelui. De fapt, acidul linolic este principalul acid gras din alimentatia vegetarienilor.

Acidul linolic împreuna cu acidul alfa- linoleic sunt acizi grasi esentiali, adica nu pot fi sintetizati în organismul uman si trebuie obtinuti din surse externe, din alimente.

În legatura cu actiunile acizilor grasi esentiali omega-6, trebuie sa ne referim la doua domenii: pe de o parte, acestia fac parte din membrana celulara fosfolipidica, jucand un important rol structural si functional, iar pe de alta parte, servesc ca precursor principal pentru formarea eicosanoidelor, substante cu actiuni multiple, asemanatoare hormonilor.

  1. Denumirea de „esential” îi face pe multi sa creada ca va fi cu atat mai bine pentru sanatate, cu cat vor consuma cantitati mai mari. În realitate, prezentarea efectelor acizilor grasi polinesaturati omega-6 constituie un avertisment împotriva consumului lor în cantitatile care se obisnuiesc în tarile unde se folosesc uleiurile de floarea-soarelui, de germene de porumb si, mai ales, de soia.

  2. Ingestia unor cantitati mai mari de acid linolic, adica peste 12% din aportul caloric total, scade lipoproteinele cu densitate mare (HDL), adica colesterolul „bun”. Aceste cantitati pot fi atinse cu usurinta, cand singura sursa de grasimi sunt uleiurile amintite.

Acizii grasi omega-6 cresc susceptibilitatea oxidarii lipoproteinelor cu densitate mica (LDL, colesterolul „rau”) si, probabil, a altor lipoproteine. Leziunile oxidative ale celulelor si ale tesuturilor joaca un rol important în dezvoltarea bolilor cronice, inclusiv a aterosclerozei. Deci uleiul de floarea-soarelui, prin continutul mare de acid linolic, favorizeaza procesele oxidative.

Cantitati mari de acizi grasi polinesaturati omega-6 se consuma în Israel, în Taiwan si în desertul Kalahari, din Africa (populatia Kung). Contributia acizilor grasi omega-6 la aportul total de energie este de aproximativ 10% în Israel si în Taiwan si de 30% la populatia Kung.

Taiwanezii si africanii Kung prezinta o rata mica de ateroscleroza, deoarece consuma din abundenta antioxidanti din fructe si vegetale. În schimb, în Israel, unde acizii grasi omega-6 se consuma sub forma rafinata a uleiului de floarea-soarelui si de soia fara antioxidanti, frecventa bolii coronariene este mare.

  1. Acizii grasi omega-6 exacerbeaza procesele inflamatorii. În special persoanele suferind de poliartrita reumatoida (poliartrita cronica deformanta) ar fi bine sa evite aceste uleiuri.

  2. Acizii grasi omega-6 favorizeaza aparitia tumorilor si proliferarea celulelor tumorale, crescand în mod indirect sinteza unor eicosanoide.

Dar, daca renuntam la uleiul de floarea-soarelui, de unde vom mai avea acizii grasi esentiali, de care are nevoie organismul nostru? Creatorul S-a îngrijit de acest lucru si toate sursele de acizi grasi mononesaturati, ca masline, ulei de masline, avocado, alune, nuci, susan, fistic, migdale, ulei de rapita, contin cantitati suficiente si de acizi grasi esentiali.

Cine renunta la uleiul de floarea-soarelui, de germene de porumb sau de soia nu va fi lipsit nicicand de acizii grasi esentiali. În schimb, va evita efectele nocive ale acidului linolic.

Share on


Echipa conspecte.com, crede cu adevărat că studenții care studiază devin următoarea generație de aventurieri și lideri cu gândire globală - și dorim ca cât mai mulți dintre voi să o facă!