Dezvoltarea marketingului direct la nivel international

Marketingul direct reprezinta un domeniu bine reprezentat în practica de marketing a diferitelor organizatii la nivel international, instrumentele sale fiind utilizate, desigur, diferentiat, în raport cu nivelul sau de penetrare si integrare, în toate pietele de referinta. Studierea nivelului dezvoltarii marketingului direct pe plan international presupune luarea în considerare a unor piete de referinta în domeniu. Traditia, evolutiile produse în timp si mai ales dinamismul înregistrat de marketingul direct în Statele Unite impun tratarea pietei americane drept model de referinta universal valabil pentru dezvoltarea acestui domeniu, restul pietelor internationale sunt doar copieri, mai mult sau mai putin reusite ale pietei americane. În cadrul acestui subcapitol, dezvoltarea marketingului direct va fi abordata luand ca reper SUA folosind datele furnizate de Asociatia de Marketing Direct – The Direct Marketing Association (DMA), obtinute în urma unui studiu efectuat la solicitarea sa, de catre grupul DRI-WEFA. Grupul WEFA a rezultat din asocierea dintre companiile Chase Econometrics si Wharton Economic Forecasting.

Definirea marketingului direct

În ultimele decenii, la nivel mondial, marketingul direct a cunoscut o dezvoltare considerabila, depasind cu mult limitele începuturilor sale, adica comertul traditional prin posta, apeland acum la o multitudine de noi tehnologii si de tehnici de construire a relatiei cu clientul precum si la evaluarea performantelor de marketing.

Astfel, asistam în prezent la o renastere a comertului traditional prin posta sub forma comertului electronic prin Internet, ai carui comercianti electronici utilizeaza tehnici de marketing si instrumente promotionale care au fost verificate si folosite timp de multe zeci de ani. Aceste instrumente si tehnici au fost adaptate si s-au dovedit mult mai viabile decat formele initiale de marketing direct.

Pentru a-si orienta evolutiile viitoare, firmele au la dispozitie, cel putin teoretic, o larga paleta de optiuni strategice; pot alege mai multe modalitati de abordare a pietelor, pot configura produsul în diverse modalitati, dupa cum pot opta pentru strategiile de promovare, pret si distributie cu care urmeaza sa îl sustina. Numai ca întotdeauna, acolo unde exista libertate apare si responsabilitatea. În cazul strategiilor de afaceri, cu toate ca exista libertatea jonglarii cu diverse combinatii ale mixului, în practica este obligatorie alegerea celei mai bune strategii. Altfel, se vor gasi concurenti dispusi sa realizeze o oferta mai buna si sa ne depaseasca.

Planificarea strategica este asociata de cele mai multe ori cu identificarea pietelor viguroase, în crestere si cu dezvoltarea strategiilor pentru ocuparea lor. Numai ca situatiile de crestere prezinta si o mare diversitate de pericole datorita marii concentrari de concurenti care încearca sa acapareze o cota cat mai mare.

Unul dintre obiectivele pe care si-l propune majoritatea organizatiilor este acela de a creste; a creste vînzarile, cota de piata, profitul, numarul angajatilor, resursele disponibile s.a. Cresterea aduce cu sine vitalitate în organizatie deorece creeaza provocari, stîrneste ambitii si ofera satisfactia împlinirilor.

Subcategories

Back to Top