Pentru a-si orienta destinul, o organizatie trebuie sa îsi precizeze foarte bine scopurile. Cu toate ca obiectivele în sine nu garanteaza succesul în afaceri, prin prezenta lor contribuie la o dirijare mai eficienta a operatiunilor întrucît înlatura neîntelegerile privind utilitatea sau inutilitatea fiecaruie efort.

Instrumentele (modelele) de analiza folosite în marketingul strategic sunt : 1) ciclul de viata al produsului, 2) matricea portofoliului (BCG), 3) lantul valorii si 4) curba de experienta.

Ciclul de viata al produsului

Scopul general al formularii strategiei de marketing consta în a pregati firma pentru a interactiona cu mediul în care opereaza. Implicit, capata importanta atît prognozarea evolutiilor viitoare ale mediului, problematica abordata în capitolele anterioare, cît si obtinerea unei perspective asupra starii actuale a firmei.

Prin conceperea strategiei concurentiale se intentioneaza pozitionarea afacerii astfel încît sa se maximizeze valoarea capabilitatilor care o deosebesc de concurenti. Analiza concurentilor are drept scopuri: 1) profilarea naturii schimbarilor strategice introduse de fiecare concurent si a potentialului de reusita, 2) estimarea raspunsurilor fata de mutarile celorlalte firme si 3) prognozarea reactiilor fata de modificarile industriei si ale mediului. Rezultatele acestei analize trebuie sa dea raspuns la întrebarile: 1) cît de importanta este fiecare mutare strategica efectuata de concurenti, 2) de care concurenti trebuie sa ne aparam, 3) ce concurenti pot fi atacati si în ce succesiune de mutari, 4) care concurenti trebuie evitati datorita reactiilor preponderent emotionale (irationale) si disperate?

Pentru ca o firma sa creasca si sa îsi depaseasca rivalii este obligatoriu ca cei care o conduc:

  • 1) sa cunosca regulile jocului din ramura în care evolueaza,
  • 2) sa aleaga firmele pe care urmeaza sa le atace si
  • 3) sa prevada reactiile celor atacati.

Subcategories

Back to Top