Funcţiile monedei , circuitul monetar, circulaţia monetară, masa monetară, agregatele monetare, lichiditate, necesarul banilor în circulaţie.

După cum s-a menţionat în materialul precedent, esenţa banilor se manifestă prin funcţiile lor, a căror proprietate principală este stabilitatea. Într-adevăr, vă veţi putea convinge că funcţiile banilor aproape că nu se supun modificărilor, în vreme ce, bunăoară, rolul banilor, în diverse condiţii, se poate schimba. Totodată, principala particularitate a funcţiilor banilor, în majoritatea cazurilor, de asemenea, rămîne neschimbată şi constă în faptul că aceste funcţii nu sunt îndeplinite decît de aceiaşi bani.

Moneda, valoarea de schimb, valoarea de întrebuinţare, echivalent general, moneda metalică, moneda de hîrtie, titlurile de credit, cambia, biletul la ordin, cecul, biletul de bancă, moneda electronică, teoria raţionalistă, teoria evoluţionistă, divizarea muncii.

Inventarea banilor a fost una din cele mai mari realizări ale civilizaţiei umane. Ei au apărut stihinic şi, pe parcursul dezvoltării producţiei de mărfuri, au suferit numeroase modificări.

Practicarea activitatii de brokeraj în cadrul tranzactiilor bursiere în RM

Pe piata valorilor mobiliare pot fi desfasurate urmatoarele activitati de baza:

  1. de brokeraj;
  2. de dealer;
  3. de administrare fiduciara a investitiilor;
  4. de tinere a registrului;
  5. de depozitare;
  6. bursiera pe piata valorilor mobiliare;
  7. de depozitar central;
  8. de estimare a valorilor mobiliare si a activelor ce se refera la ele;
  9. de consulting investitional;
  10. de fond de investitii.

Practica extrabursiera internationala

Piata extrabursiera se caracterizeaza printr-o functionare descentralizata, intalnirea cererii cu oferta si asigurarea lichiditatii realizandu-se prin concurenta unui numar mare de comercianti (dealeri).

Pe aceasta piata difuza, nelocalizata intr-un sediu, se tranzactioneaza afaceri noi sau de interes regional sau societati care au decis ca fiind mai favorabila pentru situatia lor de moment cotarea pe o piata organizata, dar care nu preia in totalitate exigentele bursiere.

Subcategories

Back to Top