Macroeconomie

Consum, Venit, Investiţii

Venitul naţional reprezintă ansamblul veniturilor încasate de agenţii economici naţionali, indiferent unde îşi desfăşoară activitatea în lume. Ca şi la nivel microeconomic, la nivel macroeconomic, venitul nu poate fi decât consumat sau economisit.

Citește mai departe...

Evolutia sectorului serviciilor

Pentru majoritatea oamenilor, serviciile sunt sinonime cu servilismul şi reprezintă întruchiparea chelnerului sau a mecanicului care repară o defecţiune a maşinii. Evoluţia sectorului serviciilor însă, dovedeşte că nu este un sector al locurilor de muncă plătite mai prost sau care nu reclamă cine ştie ce îndemânare.

Citește mai departe...

Ambalarea Pestelui si produselor din peste

Pestele este un produs alimentar ce se altereaza foarte repede. Gustul fin al acestui produs dispare chiar si atunci cind se pastreaza cel mai scurt timp. Tesuturile musculare sunt compuse din 60-80% apa, 12-20% proteine si 1-27% grasimi. Grasimea de peste contine acizi grasi nesaturati, iar albusurile sunt cele mai instabile din fractiile proteice.

Citește mai departe...

Managementul şi sistemul serviciilor

Din perspectiva teoriei sistemelor, societatea se prezintă ca un sistem complex, dinamic şi autoreglabil, care cuprinde totalitatea fenomenelor şi proceselor organic întrepătrunse. Considerată o cotitură, un salt calitativ în gândirea ştiinţifică a contemporaneităţii, teoria sistemelor îşi găseşte aplicaţii în cele mai diverse domenii ale activităţii economico-sociale şi cu deosebire în cel al sistemelor complexe denumite autoreglabile, cum este societatea omenească – inclusiv activitatea de servicii, ca subsistem al sistemului social global.

Citește mai departe...

Serviciile si economia

Sectorul serviciilor se află într-o continuă schimbare şi diversificare, motiv pentru care şi abordările teoretice sunt diferenţiate şi controversate.

Tipologia diversă îngreunează stabilirea şi aplicarea unor norme unitare pentru servicii, pe de o parte, iar pe de altă parte există şi caracterul „difuz” al serviciilor, care face ca servicii diferite, să nu poată fi tratate distinct pentru că sunt asociate foarte strâns, iar altele sunt asociate unor produse care sunt comercializate la nivel naţional sau internaţional, astfel că serviciul nu poate fi separat sau evidenţiat din punct de vedere statistic.

Citește mai departe...

Concurenţa şi politica privind concurenţa

Conceptul de concurenţă

Într-o epocă a globalizării, caracterizată prin reducerea sau chiar dispariţia barierelor în calea liberei circulaţii a bunurilor, serviciilor, capitalurilor şi persoanelor, guvernele au în continuare obligaţia de a acţiona astfel încât să asigure siguranţa, bunăstarea cetăţenilor, precum şi existenţa unui mediu concurenţial predictibil şi prietenos, în cazul firmelor.

Citește mai departe...

Procesul decizional

Decizia este definită ca actul raţional de alegere a unei linii de acţiune prin care se urmăreşte realizarea obiectivelor ţinându-se cont de resursele disponibile. A decide înseamnă a alege dintr-o mulţime de variante posibile de acţiune, ţinând cont de anumite criterii, pe acea care este considerată cea mai avantajoasă pentru atingerea unor obiective.

Citește mai departe...

Celulele stem

În organismele multicelulare, celulele stem sunt celule cu capacitatea unică de a se transforma în diferite tipuri de celule specializate din organism. Se găsesc atât în organismele embrionare, cât și în cele adulte, dar au proprietăți ușor diferite în fiecare.

Citește mai departe...

Cum funcţionează măduva osoasă

Ce este măduva osoasă?

Măduva osoasă este un țesut spongios bogat în substanțe nutritive care se găsește în spațiile goale din interiorul oaselor lungi plate, precum sternul și oasele bazinului. Există două tipuri de măduvă: măduva roșie și măduva galbenă. Măduva galbenă conține o cantitate mult mai mare de celule adipoase decât măduva roșie. Ambele tipuri de măduvă conțin vase de sânge.

Citește mai departe...

Anatomia măduvei spinării

Măduva spinării este situată în canalul vertebral, pe care însă nu-l ocupă în întregime. Lungimea măduvei este de 43 - 45 cm cu variații individuale. Limita superioară a măduvei corespunde orificiului occipital mare prin care canalul vertebral comunică în sus cu cavitatea craniană, iar limita inferioară corespunde vertebrei L2.

Citește mai departe...

Riscul: concept, componente şi clasificare

Conceptul de risc şi componentele riscului

Societatea contemporană este confruntată permanent cu o extraordinară diversitate de riscuri: riscuri naturale, riscuri profesionale, riscuri ce afectează sănătatea, riscuri ce deteriorează mediul înconjurător şi au efecte negative asupra generaţiilor viitoare etc., a căror acţiune este permanentă.

Citește mai departe...

Anatomia sistemului nervos

Din punct de vedere structural sistemul nervos poate fi impartit in:

  • sistem nervos central (SNC), cuprinzand encefalul si maduva spinarii
  • sistemul nervos periferic, ce include componenta somatica (nervii spinali si cranieni) si componenta vegetativa (sistemul nervos vegetativ simpatic si sistemul nervos vegetativ parasimpatic).
Citește mai departe...

Introducere în fiziologia sistemului nervos

Unitatea funcţională a sistemului nervos este reflexul realizat prin neuron. Un neuron este format din corp (soma) sau pericarion şi prelungiri denumite dendrite şi axoni (cilindracşi). Axonii sunt prelungirile prin care excitaţia pleacă, iar dendritele, acelea care vin la som. Forma corpului celular poate fi stelată, rotundă, piramidală, fuziformă, ovalară, piriformă etc.

Citește mai departe...

Scheletul trunchiului

Scheletul trunchiului este format de coloana vertebralăcolumna vertebralis, şi cutia toracică, compages thoracis, thorax. Coloana vertebrală la adult este constituită din 24 vertebre libere – 7 cervicale, 12 – toracale, 5 – lombare, sacrul format din 5 vertebre sacrale concrescute şi coccisul format din 2 - 4 vertebre coccigiene, la fel concrescute.

Citește mai departe...

Multicelularitatea organismului şi diferenţierea celulară

Celulele eucariote ating un grad superior de evoluţie în momentul în care, prin procesul de diferenţiere, apar tipuri celulare diferite ca formă, structură şi funcţie, asociate în organisme multicelulare.

Această multicelularitate este condiţionată de:

Citește mai departe...

Funcţiile celulelor

Mişcarea celulelor

Mişcarea celulelor poate fi sub formă de mişcare intra-citoplasmatică, de tipul ciclozei, ce se petrece fără modificări de exterior ale suprafeţei celulare, fiind datorată fenomenelor de osmoză, de creştere, de secreţie sau de diviziune celulară. Mişcările externe cu ajutorul cililor şi flagelilor, decurg din proprietatea de iritabilitate a celulelor şi permit deplasarea celulei sau a produşilor cu care ea vine în contact. Mişcările externe pot fi amiboidale, vibratile, pulsatile şi de diapedeză.

Citește mai departe...

Functiunile întreprinderii

Întreprinderea îsi desfasoara activitatea într-un anumit cadru organizatoric ce reprezinta ansamblul de activitati dinamice, complexe ce se pot grupa pe anumite functiuni care se conditioneaza reciproc si a carei integrare permite întreprinderii sa reactioneze la solicitarile mediului, sa se dezvolte continuu, sa evolueze eficient.

Citește mai departe...

Implicarea factorilor de mediu în activitatea întreprinderii

Ca agent economic firma îsi organizeaza si desfasoara activitatea sub impactul conditiilor concrete ale mediului sau ambiant. Mediul ambiant include un ansamblu de factori eterogeni de natura sociala, politica, stiintific-educationala, juridica, geografica, demografica ce actioneaza pe plan international influentînd relatiile pe piata.

Citește mai departe...

Caracterizarea microorganismelor utilizate in industria alimentara

În procesele microbiologice industriale microorganismele sunt utilizate pentru următoarele scopuri:

  • multiplicarea celulelor în scopul obţinerii de culturi starter sau biomasă;
  • supersinteza intra/extracelulară a metaboliţilor primari, metaboliţilor secundari, poliglucide capsulare şi a enzimelor microbiene cu importanţă practică deosebită;
  • procese de bioconversie (biotransformarea substraturilor specifice) cu aplicaţii industriale diverse şi depoluarea mediului ambiant.
Citește mai departe...

Clasificarea microorganismelor

Conceptul modern de microorganism

Microorganismele reprezintă un grup foarte heterogen de organisme care au în comun câteva particularităţi generale definitorii:

Citește mai departe...

Macroeconomics

The classical model

The classical model was a term coined by Keynes in the 1930s to represent basically all the ideas of economics as they apply to the macroeconomy starting with Adam Smith in the 1700s all the way up to the writings of Arthur Pigou in the 1930s.

Citește mai departe...

Growth theory

The purpose of this chapter is to try to explain the growth in GDP. The models in this chapter are very different from the rest of the models in this book as they use only the production function and factors of production to explain growth.

Citește mai departe...

Macroeconomic models

We have now reached the second part of this book. The first interest rate was a description of the macroeconomic variables and institutions. In the second part, we will analyze how these variables fit together and present models that explain the main macroeconomic variables.

Citește mai departe...

Consumer price index – september 2016

The Consumer Price Index for All Urban Consumers (CPI-U) increased 0.3 percent in September on a seasonally adjusted basis, the U.S. Bureau of Labor Statistics reported today. Over the last 12 months, the all items index rose 1.5 percent before seasonal adjustment.

Increases in the shelter and gasoline indexes were the main causes of the rise in the all items index. The gasoline index rose 5.8 percent in September and accounted for more than half of the all items increase. The shelter index increased 0.4 percent, its largest increase since May.

Citește mai departe...

Inflation: Causes, Costs, and Current Status

Since the end of World War II, the United States has experienced almost continuous inflation— the general rise in the price of goods and services. It would be difficult to find a similar period in American history before that war. Indeed, prior to World War II, the United States often experienced long periods of deflation. It is worth noting that the Consumer Price Index (CPI) in 1941 was virtually at the same level as in 1807.

Citește mai departe...

Public Goods

Definition of Public and Private Goods

A public good is a good that fulfills both of the following two criteria: Nonrival. One individual’s consumption of the good does not affect any other individual’s consumption of the same unit of the good. Examples include lighthouses, television, parks, military defense, and streets with little traffic.

Citește mai departe...

The Role of Financial Intermediaries

Imagine that you are the president of Blue Skies Airlines, Inc. and you have decided that Blue Skies should buy a new Boeing 777. The plane will cost $125 million and change. There is one small problem though. Blue Skies only has a few million dollars in its bank account, and those funds are needed to pay fuel bills and the salaries of its employees.

Citește mai departe...

Wall Street

When you mention the word "investment" most people think of Wall Street and the stock market, not capital investment in new plant and equipment by firms. These are two distinct uses of the same word. When someone buys 100 shares of Nike Corporation they are making a financial investment. When Nike Corp. builds a new factory or warehouse, it is making a capital investment.

Citește mai departe...

The Anatomy of a Bond

We have already mentioned bonds, and that they are marketable securities that are purchased by financial intermediaries like mutual funds and pension funds as well as by individuals. We are all aware of U.S. Government bonds, but we also know that you cannot buy stock in Uncle Sam! Clearly, bonds must be different from stocks, though both are investments. Now let’s be specific about what a bond is and how the bond market works.

Citește mai departe...

Introduction to Marketing

In this lesson, we will introduce you to the business function of marketing. After you work out this lesson, you should be able to:

  • Define marketing and the utility (value) it creates for the customer
  • Trace the origin of marketing and explain how it has evolved
  • Describe the elements of a marketing strategy
  • Understand the scope of marketing
Citește mai departe...

Heuristics and biases related to financial investments

The presence of regularly occurring anomalies in conventional economic theory was a big contributor to the formation of behavioural finance. These so-called anomalies, and their continued existence, directly violate modern financial and economic theories, which assume rational and logical behaviour.

Citește mai departe...

Supply Chain Management

What is supply chain management

What is supply chain management: basically this is a group of independent organizations connected together through the products and services that they separately and/or jointly add value on in order to deliver them to the end consumer. It is very much an extended concept of an organization that adds value to its products or services and delivers them to its customers.

Citește mai departe...

Business Cycle Theory

It has frequently been observed that interest in business or trade cycle theory is itself cyclical (e.g. Zarnowitz 1985, p.524). In periods of sustained prosperity interest wanes, as it did in the 1960s and early 1970s when research into macroeconomic dynamics concentrated on growth theory. At the end of the 1960s, the continued existence of business cycles was questioned. The experiences of the 1970s and early 1980s, especially following the 1973 and 1979 oil price shocks, brought a resurgence of interest in business cycles.

Citește mai departe...

The Unfinished Research Agenda

There are a number of important questions about business cycles which remain to be answered conclusively. They include the following:

  • Are there long cycles coexisting with the business cycle? If there are, then the practice of treating business cycles as ‘growth cycles’ (i.e. fluctuations around a linear or log linear growth trend) will be misleading. This practice is also dubious if the trend itself is stochastic or nonlinear, as noted in section The Long Swing Hypothesis and the Growth Trend .
Citește mai departe...

Interest rate

When you borrow money, you usually have to pay a fee for the loan. This fee is often called interest, particularly if the fee is proportional to the amount you borrow. The interest rate is commonly expressed as a percentage of the size of the loan per unit of time, typically per year.

Citește mai departe...

Drept administrativ

Scurt istoric privind dreptul administrativ

Administrația publică este la fel de veche ca și statul, deoarece rolul și funcțiile statului nu s-ar fi putut realiza și fără desfășurarea unor activități de natura administrativă, indiferent dacă acestea sunt activități dispozitive, prestatoare sau. pur și simplu, organizatorice. Aceste activități au fost treptat reglementate prin norme obligatorii, norme juridice, care nășteau obligații pentru administratori, și confereau o garanție mai puternică în realizarea interesului general al statului.

Izvoarele dreptului administrativ reprezintă formele în care se exprimă normele dreptului administrativ, care nasc, modifică sau sting raporturi de drept administrativ.

Normele de drept administrativ sunt cuprinse în cele mai diferite acte juridice, ceea ce înseamnă că ele pot îmbrăca cele mai variate forme. De aceea norma de drept administrativ nu poate fi confundată cu actul de drept administrativ, acesta fiind forma pe care o îmbracă foarte multe norme de drept administrativ. Actul de drept administrativ poate să cuprindă însă și alte norme juridice decât administrative, care, prin natura lor juridică, pot fi norme de drept civil, de drept al muncii etc.

Puterea politică și puterea de stat

Separația puterilor în stat și puterea executiva

Puterea, într-o societate, poate fi definită, în general, ca un sistem al relațiilor de autoritate pe care o persoană sau un grup de persoane le are asupra unei colectivități, în vederea realizării unui scop comun, stabilit, de regulă, de colectivitate ori impus acesteia de către deținătorii puterii.

Puterea se caracterizează, în principal, prin următoarele trăsături:

Back to Top