Dreptul afacerilor
Scurtă privire asupra cauzelor care au determinat crearea societăţilor comerciale şi evoluţia istorică a acestora
Omul nu este în stare să-şi atingă singur toate scopurile sale şi, odată cu sporirea nevoilor lui, asocierea a devenit inevitabilă. Ideea de „societate” s-a născut şi s-a dezvoltat din cauze de ordin economico-social. Viaţa socială, fiind rezultatul unui întreg proces de sinteză, a transformat raporturile umane de coexistenţă în raporturi de cooperare. În aceste condiţii, a generat ideea cooperării între mai mulţi întreprinzători, care să realizeze împreună astfel de activităţi.
Această idee şi-a găsit expresia, în contextul dreptului, în conceptul de societate comercială, care implică asocierea a două sau mai multe persoane, cu punerea în comun a unor resurse, în vederea desfăşurării unei activităţi economice şi împărţirii beneficiilor obţinute.
Contractul de vânzare-cumpărare
Contractul de vânzare-cumpărare reprezintă contractul cel mai des utilizat în afaceri. Marea majoritate a activităţilor de întreprinzător se află în strânsă legătură cu contractul de vânzare-cumpărare. Astfel:
- realizarea circulaţiei mărfurilor se efectuează pe calea unei vânzări-cumpărări comerciale;
- întreprinderile de transport fac posibilă tocmai această circulaţie, după ce în prealabil a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare;
- întreprinderile de asigurare garantează o realizare a echivalentului mărfurilor vândute, dacă au fost distruse în caz de forţă majoră;
- întreprinderile de bancă finanţează prin intermediul de credit schimbul, punând la dispoziţie fondurile necesare cumpărătorului sau vânzătorului.
Principii generale
1.1 Jurnalistul este persoana care îsi castiga mijloacele de trai prin colectarea, redactarea si publicarea de informatii referitoare la fapte si evenimente de interes public, cu scopul diseminarii publice.
Înfiintarea unei firme - cadrul legal
În Romania, persoana/grupul de persoane care doresc sa initieze o afacere poate/pot realiza aceasta conform reglementarilor legale privitoare la modul de înfiintare, înregistrare si la formele pe care le poate lua o societate comerciala, cuprinse în Legea 31/1990.