Analiza SWOT

Analiza SWOT este un acronim pentru puncte tari, puncte slabe, oportunitati si amenintari. Prin definitie, punctele tari (S) si punctele slabe (W) sunt factori interni pe ii care aveti ca masuri de control. De asemenea, prin definitie, oportunitati (O) si amenintari (T) sunt factori externi asupra carora, in esenta, nu aveti nici un control.

Analiza SWOT este instrumentul cel mai renumit pentru verificarea si analiza pozitiei strategice de ansamblu a afacerii si a mediului sau. Scopul cheie al acesteia este de a identifica strategiile care vor crea un model specific afacere, care va alinia cel mai bine resursele si capacitatile unei organizatii la cerintele mediului in care functioneaza firma.

Cu alte cuvinte, aceasta este fundamentala pentru evaluarea potentialului intern si a limitelor si oportunitatilor / amenintarilor posibile din mediul extern. Examineaza toti factorii din interiorul si din afara firmei care influenteaza succesul. Un studiu consecvent al mediului in care firma opereaza ajuta la previzionarea / predictia tendintelor de schimbare si, de asemenea, ajuta la integrarea acestora in procesul de luare a deciziilor al organizatiei.

O privire de ansmblu asupra celor patru factori (Puncte tari, Puncte slabe, Oportunitati, Amenintari) este data in continuare:

Puncte tari

Puncte tari – Punctele tari sunt calitatile care ne permit indeplinirea misiunii organizatiei. Acestea reprezinta baza pe care poate fi realizat si continuat/sustinut un succes continuu.

Punctele tari pot fi tangibile sau intangibile. Acestea sunt ceea ce cunoasteti bines sau in ceea ce aveti expertiza, trasaturile si calitatile detinute de angajatii dvs. , (individual si ca echipa) si caracteristicile distincte avute de organizatia dvs. , coerenta sa.

Punctele tari sunt aspectele benefice ale organizatiei sau capacitatile unei organizatii, care includ comptenetele umane, procesul de capacitate, resursele financiare, produsele si serviciile, fondul comercial clientilor si loialitatea fata de marca. Exemple de puncte tari organizatorice sunt resursele financiare uriase, gama larga de produse, inexistenta datoriilor, angajati dedicati, etc.

Puncte slabe

Puncte slabe – Punctele slabe sunt calitatile care ne impiedica sa ne indeplinim misiunea si sa atingem potentialul nostru deplin. Aceste deficiente deterioreaza influentele asupra succesului organizational si a cresterii.

Punctele slabe sunt factori care nu indeplinesc standardele pe care ar trebui sa le respectam. Deficientele intr-o organizatie pot fi masinile depreciate, cercetare si facilitate de dezvoltare insuficiente, gama ingusta de produse, insuficiente in luarea deciziilor, etc. Punctele slabe sunt controlabile.

Acestea pot fi reduse la minimum si eliminate. De exemplu – pentru a depasi obstacolele legate de masinile invechite, ar trebui achizitionate noi masini. Alte exemple de puncte slabe organizationale sunt datoriile uriase, cifra ridicata de angajati, process complex de luare a deciziilor, o gama ingusta de produse, risipa mare de materii prime, etc.

Oportunitati  

Oportunitati – Oportunitatile sunt prezentate de catre mediul in care opereaza organizatia. Acestea apar atunci cand o organizatie poate beneficia de conditii pentru a planifica si executa strategii care sa ii permita sa devina mai profitabila.

Organizatiile pot obtine un avantaj competitive prin valorificarea oportunitatilor. Organizatia trebuie sa fie atenta si sa recunoasca oportunitatile si sa le valorifice ori de cate oti acestea apar. Selectarea obiectivelor care vor servi cel mai bine clientii, in timp ce obtinerea rezultatelor dorite este o sarcina dificila.

Oportunitatile pot aparea de pe piata, precum si de la concurenta, industrie/guvern si tehnologie. Cresterea cererii pentru telecomunicatii, insotita de liberalizare este o mare oportunitate pentru noile firme care intra in sectorul telecomunicatiilor si concureaza cu firmele existente pentru venituri.

Amenintari

Amenintari – amenintarile apar atunci cand conditiile din mediul extern periclita fiabilitatea si profitabilitatea afacerii organizatiei. Acestea compun vulnerabilitatea atunci cand se refera la punctele slabe.

Amenintarile sunt incontrolabile. Atunci cand apare o amenintare, stabilitatea si supravietuirea se pot afla in pericol. Exemple de amenintari ar fi – nelinistea in randul angajatilor, continua schimbare a tehnologiei, cresterea concurentei conduce la exces de capacitate, „razboi‟ de preturi si reducerea profiturilor industriei, etc

Avantajele analizei SWOT

Analiza SWOT este un instrument pentru formularea strategiei si selectie. Aceasta este un instrument puternic, dar implica un mare element subiectiv Cel mai bine este atunci cand este folosit ca un ghid si nu ca o prescriptie. Afacerile de succes se bazeaza pe punctele lor tari, corectand punctele slabe si luand masuri de protectie impotriva slabiciunilor interne si a amenintarilor externe. Acestea, de asemenea, au o imagine de ansamblu asupra mediului lor de afaceri si recunosc si valorifica noile oportunitati mai repede decat concurentii.

Analiza SWOT sprijina planificarea strategica in urmatorul mod:

  • a. Este o sursa de informare pentru planificarea strategica.
  • b. Construieste punctele tari ale organizatiei.
  • c. Reversarea punctelor sale slabe.
  • d. Maximizarea raspunsului sau la oportunitati.
  • e. Depasirea amenintarilor organizatiei.
  • f. Ajuta la identificarea competentelor de baza ale organizatiei.
  • g. Ajuta la stabilirea obiectivelor pentru planificarea strategica.
  • h. Ajuta la cunoasterea trecutului, prezentului si viitorului si astfel, valorificand datele din trecut si cele actuale, viitorul poate fi conturat.

Analiza SWOT ofera informatii care ajuta la sincronizarea resurselor si capacitatilor organizatiei cu mediul concurential in care opereaza firma.

Limitarile analizei SWOT

Analiza SWOT nu este libera de limitarile sale. Acestea pot face organizatiile sa vada unele circumstante ca fiind foarte simple, iar organizatiile pot trece cu vederea unele contacte strategice fundamentale care pot aparea. Mai mult decat atat, catogorizarea aspectelor ca puncte tari, puncte slabe, oportunitati si amenintari ar fi un lucru foarte subiectiv deoarece exista un grad mare de incertitudine pe piata.

Analiza SWOT pune accentual pe cele patru aspecte, dar nu spune cum poate organizatia sa identifice aceste aspecte de la sine. Exista anumite limitari ale analizei SWOT care nu se afla in controlul de management.

Acestea include:

  • Majorare de pret ;
  • Intrari / materii prime ;
  • Legislatia guvernamentala ;
  • Mediul economic ;
  • Cautarea unei noi pieti pentru produsul care nu are o piata din cauza restrictiilor de import, etc.

Limitarile interne pot include:

  • Cercetare si facilitate de dezvoltare insuficiente ;
  • Produse cu defecte din cauza unui slab control al calitatii ;
  • Relatii industriale slabe ;
  • Lipsa fortei de munca calificate si eficiente, etc.

Sfaturi pentru o analiza SWOT de succes

Inainte de efectuarea analizei SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunitati si amenintari), ar trebui sa decideti ce doriti sa obtineti prin aceasta si daca o considerati ca fiind cel mai bun instrument pentru nevoile dumneavoastra. In cazul in care decideti ca analiza SWOT este cel mai bun instrument, urmatoarele tips (sfaturi) va vor fi de folos.

  1. Pastrati analiza dvs. SWOT scurta si simpla, dar nu uitati sa includeti detaliile relevante. De exemplu, in cazul in care considerati ca personalul dvs. , este un punct tare, includeti detalii specifice, cum ar fi personalul si abilitatile specifice pe care le detine, precum si de ce considerati ca este un punct tare si modul in care va poate ajuta sa atingeti obiectivele de afaceri vizate.
  2. Cand terminati analiza SWOT, prioritizati rezultatele prin listarea lor in ordinea celor mai semnificativi factori care afecteaza afacerea dumneavoastra.
  3. Luati perspective multiple asupra afacerii dumneavoastre pentru analiza SWOT. Cereti input-uri de la angajatii, furnizorii, clientii si partenerii dumneavoastra.
  4. Aplicati analiza SWOT la o problema specifica, cum ar fi un obiectiv pe care ati dori sa-l realizati sau o problem ape care doriti sa o rezolvati, mai degraba decat afacerea dumneavoastra. Puteti sa efectuati analize SWOT separate axate pe probleme individuale si apoi sa le combinati.
  5. Uitati-va unde se afla acum afacerea dumneavoastra si ganditi-va unde s-ar putea afla in viitor, precum si unde dvs. ati dori sa se afle.
  6. Luati in consideratie concurentii dvs. , si fiti realisti in ceea ce priveste afacerea dumneavoastra in comparatie cu ei.
  7. Luati in consideratie factorii care sunt esentiali pentru afacerea dumneavoastra, si lucrurile pe care le puteti oferi clientilor in timp ce concurentii dvs. , nu pot. Acesta este avantajul dumneavoastra competitiv. Este de folos sa aveti in vedere aceste lucruri atunci cand efectuati o analiza SWOT.
  8. Folositi scopurile si obiectivele dumneavoastra din planul general de afaceri in analiza SWOT.

Efectuarea unei analize SWOT

Folositi urmatorii 8 pasi in efectuarea unei analize SWOT.

Decideti asupra obiectivelor analizei SWOT

Pentru a obtine cele mai multe lucruri din analiza SWOT, ar trebui sa aveti o intrebare sau un obiectiv in mintea dvs. , de la inceput. De exemplu, ati putea folosi o analiza SWOT pentru a va ajuta sa decideti daca ar trebui sa introduceti un nou produs sau serviciu, sau sa schimbati procesele dvs.

Cercetati afacerea dumneavoastra, industria si piata

Inainte de a incepe analiza SWOT trebuie sa efectuati o cercetare pentru a intelege afacerea dumneavoastra, industria si piata. Inregistrati o serie de perspective vorbind cu personalul dvs. , partenerii si clientii. De asemenea, efectuati un sondaj pe piata si aflati care sunt concurentii dumneavoastra.

Enumerati punctele tari ale afacerii dvs.

Primul pas este de a identifica si lista ceea ce considerati ca sunt puncte tari ale afacerii dvs. Exemplele ar putea include punctele tari referitoare la angajati, resurse financiare, locatia afacerii dvs. , avantaje de cost si competitivitate. In aceasta etapa a analizei SWOT, lista nu trebuie sa fie definitive. Orice idei si ganduri sunt incurajate. Pasul 7 este atunci cand lista este o prioritate.

Enumerati punctele slabe ale afacerii dumneavoastra

Lista de lucruri din afacerea dumneavoastra pe care le considerati a fi punctele slabe (de ex. , care situeaza intreprinderea dvs. intr-un dezavantaj in comparatie cu alte intreprinderi). Punctele slabe pot include absenta de noi produse sau clienti, lipsa de pesonal, lipsa de proprietate intelectuala, cota de piata in declin si distanta pana la piata. .

Asigurati-va ca veti remedia punctele slabe semnalate in analiza SWOT. Lista cu punctele slabe poate indica modul in care afacerea dumneavoastra a crescut in timp. Atunci cand examinati analiza SWOT dupa un an, veti putea observa daca slabiciunile au fost rezolvate. In timp ce puteti gasi noi puncte slabe, faptul ca cele vechi au disparut este un semn de progres.

Listati potentialele oportunitati pentru afacerea dvs.

Ganditi-va la eventualele oportunitati externe pentru afacerea dumneavoastra. Acestea nu sunt la fel ca punctele tari interne, si nu sunt neaparat clar definite - o oportunitate pentru afacerea dvs. , poate reprezenta o amenintare pentru o alta afacere (de ex. , puteti considera ca introducand un nou produs veti tine pasul cu tendintele de consum, dar concurentii dumneavoastra eventual deja au acest produs).

Sa aveti in vedere acest lucru, dar pentru analiza SWOT, acelasi element nu ar trebui listat atat ca oportunitate cat si amenintare. Oportunitati ar putea fi noua tehnologie, programele de formare, parteneriatele, diversele pieti si schimbarea de guvern.

Enumerati potentialele amenintari pentru afacerea dumneavoastra

Enumerati factorii externi care ar putea reprezenta o amenintare sau care ar putea provoca probleme in afacerea dvs. Exemple de amenintari ar putea fi cresterea ratei de somaj, cresterea concurentei, rate inalte de dobanda si incertitudinea pe pietele mondiale.

Stabiliti prioritatile pentru analiza SWOT

Cand ati finalizat pasii mentionati anterior, veti avea 4 liste separate. In mod ideal, aceste liste pot fi afisate side-by-side astfel incat veti avea o imagine de ansamblu a modului de desfasurare a afacerii dumneavoastra si care sunt problemele pe care ar trebui sa le abordati. Apoi puteti stabili care sunt cele mai importante probleme si care pot fi rezolvate (de exemplu, dezvoltati 4 liste prioritare).

Dezvoltarea unei strategii pentru abordarea problemelor in analiza SWOT

Revedeti cele 4 liste prioritare prin intrebarile :

  • Cum putem folosi punctele tari pentru a profita de oportunitatile identificate ?
  • Cum putem folosi aceste puncte tari pentru a depasi punctele slabe identificate ?
  • Ce trebuie sa facem pentru a depasi punctele slabe astfel incat sa profitam de la oportunitati ?
  • Cum vom minimiza punctele noastre slabe astfel incat sa depasim amenintarile identificate ?

Dupa ce ati raspuns la aceste intrebari si ati terminat lista, puteti folosi analiza SWOT pentru a dezvolta strategii axate pe atingerea obiectivelor vizate.

Cum scrieti o analiza SWOT

Utilizand metoda, in analiza dvs. , incercati sa raspundeti la urmatoarele intrebari :

Puncte tari :

  • Ce facem bine ? Ce facem conform mediei din sectorul nostru sau – chiar mai bine – conform mediei a trei concurenti «mai apropiati» (insemnand concurentii care au aceeasi dimensiune cu noi, cu produse similare, care se adreseaza aceleiasi pieti)
  • Ce facem mai bine decat ceilalti ? Ce facem mai bine decat media din sectorul nostru sau media a trei concurenti «mai apropriati» ai nostri ?
  • Unde suntem de neinvins ? Unde suntem nr 1 in sectorul nostru ? - Unde suntem unici ? Si anume unde nu avem concurenti (de exemplu, am deschis o noua piata in care «jucam» singuri ? dispunem de un canal de distribuire exclusiv ?…)
  • Ce aptitudini avem ? Personalul nostru ce atitudini a dobandit astfel incat sa reprezinte un punct tare al nostru ? (de exemplu, comunicarea interpersonala, flexibilitatea, rezolvarea conflictelor ?…)
  • Care dintre cele de mai sus sunt noi ? Care sunt unice ? Cum pot fi mentinute fara a fi copiate ? Se imbunatatesc mai mult ?
  • Care sunt rezultatele noastre pozitive ? In ce domenii ale activitatii noastre urmarim «castiguri»;
  • De ce ne prefera clientii nostri ? In ce domenii-cheie de rezultate ale activitatii noastre suntem mai atractivi ? (de exemplu furnizam mai rapid serviciile, avem preturi mai mici, oferim produse inovatoare…) - Ridicam barierele de intrare pentru altii ? Daca da, acestea se pot mentine ? Pentru ce perioada de timp ?
  • Care sunt patentele noastre ? Care este puterea lor geografica si de timp ? Se pot mentine ? Cum ?

Puncte slabe: (functionam analogic / echivalent cu ceea ce am citit despre punctele tari)

  • Ce nu facem bine ? (conform mediei din sectorul nostru)
  • Ce facem mai rau decat ceilalti ? (mai rau decat nedia din sectorul nostru)
  • Ce fac ceilalti ? (cu care nu putem nici macar concura ?)
  • Ce facem gresit ? -Ce ne lipseste ? Ce resurse (umane, materiale, financiare, tehnologice) si ce atitudini ?
  • Unde avem esec ?
  • Care sunt rezultatele noastre negative ?
  • De ce nu ne prefera clientii ?
  • Care sunt barierele de intrare pentru noi ? Care dintre acestea nu pot fi depasite ?

Oportunitati :

  • Care sunt tendintele actuale pe piata in favoarea noastra ? (de exemplu «moda»? Stilul de viata ? Interesele potentialilor clienti ?…)
  • Ce schimbari noi pe piata sunt avantajoase pentru noi ?
  • Care dintre nevoile actuale ale pietei le putem acoperi ?
  • Ce clienti noi putem gasi ?
  • Care mediu economic / politic / tehnologic este in favoarea noastra ?
  • Ce oportunitati ne ofera mediul social ?
  • Care sunt posibilitatile noastre de cooperare ?

Amenintari :  (functionam analogic / echivalent cu ceea ce am citit despre oportunitati)

  • Care dintre tendintele actuale pe piata sunt in detrimentul nostru ?
  • Care dintre noile schimbari pe piata sunt impotriva noastra ?
  • Ce nevoi ale clientilor nostri nu putem satisface ?
  • Ce noi clienti nu putem aborda ?
  • Mediul economic / politic / tehnologic / social este impotriva noastra ?
  • Care dintre miscarile concurentilor nostri sunt periculoase ?

EXEMPLUL 1- Consultanta in afaceri

Un start-up al unei afaceri mici de consultanta ar putea avea urmatoarea analiza SWOT :

Puncte tari :

  • Suntem capabili sa raspundem foarte repede, fara nicio intarziere si nu avem nevoie de vreo aprobare de management superior.
  • Suntem capabili sa oferim o consultanta foarte buna, avand sufficient timp sa dedicam clientilor din moment ce suntem o afacere mica.
  • Consultantul nostru principal are o reputatie puternica pe piata.
  • Putem schimba directia rapid daca descoperim ca marketingul nostru nu lucreaza.
  • Avem chletuieli mici, si asa putem oferi preturi mici clientilor.

Puncte slabe :

  • Firma noastra are o prezenta sau o reputatie mica pe piata.
  • Avem un personal redus, care nu detine competente profunde in multe domenii.
  • Sutem vulnerabili daca personalul se imbolnaveste sau pleaca.
  • Fluxul nostru de numerar va fi nestabil in etape incipiente.

 Oportunitati :

  • Sectorul nostrum de afaceri se extinde, cu multe oportunitati viitoare pentru succes.
  • Adminsitratia locala doreste sa incurajeze afacerile la nivel local.
  • Concurentii nostri intarzie sa adopteze noile tehnologii. Amenintari :
  • Dezvoltarea tehnologiei poate modifica aceasta piata dincolo de abilitatile noastre de adaptare.
  • O mica schimbare in concentrarea asupra unui mare concurent poate suprima orice pozitie pe piata pe care am realizat-o.

Ca rezultat al analizei lor SWOT, consultantii se pot decide sa se specializeze intr-o reactie mai rapida, servicii de buna calitate si valoare pentru afacerile locale si administratia publica. Marketing-ul s-ar putea realiza in publicatiile locale selectate pentru a obtine cea mai mare prezenta posibila pe piata, avand in vedere bugetul unui pachet de publicitate, iar consultantii ar trebui sa fie la curent cu schimbarile in tehnologie acolo unde este posibil.

EXEMPLUL 2 – Magazin de calculatoare

AMT este un magazine de calculatoare pe o piata mijlocie din Statele Unite ale Americii. In ultimul timp a suferit de un declin constant in afaceri, cauzat in principal de cresterea concurentei din partea unui magazine mai mare cu produse de birou de marca nationala. Urmatoarea analiza SWOT a fost inclusa in planul sau de marketing.

Puncte tari - Strengths

  1. Cunostintele. Concurentii nostri sunt comercianti cu amanuntul. Noi cunoastem sistemele, retelele, conectivitatea, programarea, toate Value Added Resellers (VAR),si managementul de date.
  2. Raportul de vanzare . Ne cunoastem clientii, unul cate unul. Forta noastra de vanzari directe mentine relatia.
  3. Istoricul. Existam in orasul nostru de foarte mult timp. Avem loialitatea clientilor si a furnizorilor. Suntem locali.

 Puncte slabe - Weaknesses

  1. Costuri. Lanturile de magazine au o economie mai buna. Costurile lor unitare de vanzare sunt destul de mici. Acestea nu ofera ceea ce noi oferim in termeni de cunostinte de vanzare, insa costurile lor pe metru patrat si pe dollar din vanzari sunt mult mai mici.
  2. Pret si volum. Cele mai importante magazine de box pushing isi pot permite sa vanda mai ieftin. Costurile lor componente sunt mai scazute si beneficiaza de un volum mai mare de cumparare cu furnizarii principali.
  3. Marca de putere. Uitati-va pe pagina lor de publicitate, colorata, in ziarul de duminica. Noi nu putem face asa ceva. Noi nu avem nume national care circula in publicitatea nationala.

Oportunitati - Opportunities

  1. Retelele locale . LAN-urile sunt din ce in ce mai obisnuite in afacerile mici, chiar si in afacerile la domiciliu. Astazi, intreprinderile isi asuma ca LAN-urile fac parte din munca obisnuita de birou. Acest lucru reprezinta o oportunitate pentru noi deoarece LAN-urile necesita cunostinte si servicii mult mai specializate, in comparatie cu calculatorul standard.
  2. Internetul . Cresterea posibilitatilor de Internet ne ofera un alt domeniu de putere, in comparatie cu majoritatea magazinelor din lanturi. Clientii nostri doresc mai mult ajutor cu Internetul si noi le putem oferi acest ajutor.
  3. Trainingul . Cele mai importante magazine nu ofera training, insa din moment ce sistemele au devenit mai complicate cu LAN-ul si utilizarea Internetului, trainingul este necesar si cunoaste o mare cerere. Acest lucru este valabil in principal pentru principalele noastre pieti-tinta.
  4. Serviciul . Piata noastra tinta necesita mai multe servicii, iar concurentii nostri probabil nu le pot oferi. Modelul lor de afaceri nu include servicii, doar vanzari.

 Amenintari - Threats

  1. Calculatorul ca aparat . Volumul de vanzare si cumparare ca produs in cutie, nu necesita sprijin, training, servicii de conectivitate, etc. Cu cat oamenii se gandesc la calculator in acesti termeni, cu atat ei cred ca nu au nevoie de serviciile noastre.
  2. Pretul cel mai mare-orientat pe magazine . Atunci cand au anunturi mari in ziar cu privire la preturi mici, clientii nostri considera ca noi nu le oferim un pret bun.

 

Share on


Echipa conspecte.com, crede cu adevărat că studenții care studiază devin următoarea generație de aventurieri și lideri cu gândire globală - și dorim ca cât mai mulți dintre voi să o facă!