Teoria economica
Factorii și costurile de producție sunt elemente esențiale în economie, influențând eficiența și rentabilitatea unei afaceri. Acestea determină prețul final al bunurilor și serviciilor și influențează deciziile economice la toate nivelurile. În acest articol, vom explora principalele categorii de factori de producție și costuri, impactul acestora asupra afacerilor și modalitățile prin care pot fi optimizate.
Abordarea conceptului de preţ în teoria economică
De la începutul întroducerii în limbajul economic termenului de preţ i s-au atribuit sensuri variate, dar toţi cei care l-au însuşit şi folosit au intuit faptul că preţul măsoară ceva.
Obiectul, subiectul şi atributele proprietăţii
Proprietatea, în general, reprezintă totalitatea relaţiilor dintre oameni în legătură cu însuşirea bunurilor, relaţii guvernate de norme sociale specifice diferitelor perioade istorice.
În sens economic, proprietatea exprimă relaţiile între indivizi şi grupuri sociale în legătură cu însuşirea bunurilor existente în societate.
Teoria economică ca ştiinţă, evoluţia obiectului de studiu al ştiinţei economice
Ştiinţa economică ocupă un loc însemnat în sistemul ştiinţelor care studiază societatea. Formarea ştiinţei economice a constituit un proces complex şi îndelungat, proces care a avut la bază atît dezvoltarea economică, cât şi aprofundarea cunoaşterii realităţii înconjurătoare, perfecţionarea metodelor şi mijloacelor de investigare.
Fiecare ştiinţă are un limbaj propriu şi un mod de gandire propriu. Economia nu face excepţie de la această realitate. De exemplu, economiştii utilizează concepte proprii: ofertă şi cerere, elasticitate, avantaj comparativ, surplus al consumatorului, pierdere socială.