Contabitlitate
Taxa pe valoare adăugată T.V.A. - noţiuni generale
Taxa pe valoarea adăugată (T.V.A) este un impozit indirect, care se aplică asupra cifrei de afaceri. În Republica Moldova reprezintă un impozit general de stat. Prin intermediul T.V.A se colectează la buget o parte din valoarea mărfurilor produse (serviciilor prestate, lucrărilor executate) în republică sau importate.
Accizele — caracteristica generală
Accizele reprezintă taxele de consumaţie pe produs. De obicei ele sunt aşezate asupra produselor cu cerere neelastică. Tipurile de produse cu aşa o cerere sunt foarte diverse şi diferă de la o ţară la alta. În RM sunt supuse accizului o gamă largă de produse şi mărfuri: băuturile spirtoase tari, vinurile, tutunul, metalele preţioase, blănurile de lux, parfumeria, audio şi video aparatura, autoturismele ş.a.
Noţiunile principale privind impozitul pe venitul agenţilor economici.
Subiecţii şi obiectul impunerii
Subiecţi ai impunerii fiscale se consideră:
- Agenţii economici-rezidenţi ce obţin venituri din Republica Moldova şi din străinătate;
- Agenţii economici-nerezidenţi ce obţin venituri din Republica Moldova. (art. 13).
La impozitul pe venit pentru persoane juridice obiectul impunerii fiscale îl constituie venitul brut, care cuprinde: (art. 14)
Impozit pe venit – noţiuni generale
Subiecţii impozitului pe venit sînt persoanele fizice rezidente şi nerezidente care obţin venituri din categoria celor impozabile. Persoana fizică este considerata:
- cetăţean al Republicii Moldova
- cetăţean străin
- apatrid
- întreprindere cu statut de persoană fizică (întreprinderi individuale(I.I.) şi gospodăriile ţărăneşti (G.T.).
CLASA 1 “ACTIVE IMOBILIZATE”
Conturile din clasa 1 “Active imobilizate” sînt destinate generalizarii informatiei privind existenta si miscarea activelor imobilizate care cuprind: imobilizarile necorporale, imobilizarile corporale, active biologice imobilizate, investitiile financiare pe termen lung, investitiile imobiliare, creantele si avansurile pe termen lung si alte active imobilizate.