Managementul resurselor umane
Elemente componente ale comportamentului organizaţional
Comportamentul organizaţional este un termen aplicat studiului sistematic al comportamentului indivizilor în cadrul grupurilor, inclusiv analiza naturii grupurilor, dezvoltării structurilor în cadrul grupului şi între grupuri şi procesul de implementare a schimbării.
Scopul principal al realizării structurii organizaţionale este de a crea o schemă de lucru logică prin care organizaţia să-şi atingă scopurile. Activitatea de realizare a structurii organizaţionale implică următoarele etape:
Descrierea posturilor realizarea fiselor posturilor
Strategia de procurare a resurselor umane (employee resourcing) este menită să răspundă la două întrebări fundamentale:
- ce fel de oameni are nevoie organizaţia pentru a fi un competitor de succes şi pentru a rămâne în aceeaşi postură şi în viitor?
- ce trebuie să facem pentru a atrage, dezvolta şi păstra acest tip de oameni?
Grupul este definit ca fiind două sau mai multe persoane interdependente care conlucrează pentru a atinge anumite scopuri. Grupurile formale sunt grupuri de lucru formate de către organizaţie, care au sarcini stabilite.
Grupurile informalesunt formaţii naturale care apar în mediul de lucru ca răspuns la nevoia de contact social. Aceste grupuri tind să se formeze pe prietenii şi interese comune.
Organizaţia este un grup de persoane care lucrează împreună pentru a realiza un scop comun.
Funcţiile organizaţiei sunt: