ERP in Managementul lanţului de aprovizionare
- Detalii
- Categorie: Managementul achizitiilor
- Accesări: 6,444
In acest articol prezentam o extensie de ERP (Enterprise Resource Planning) intitulata SCM (Supply Chain Management).
Managementul lantului de aprovizionare (Supply Chain Management, SCM)
O definitie generala a conceptului de lant de aprovizionare (supply chain) al unei întreprinderi include toti furnizorii, capacitatile de productie, centrele de distributie, depozitele si clientii, împreuna cu materiile prime, stocul de produse semifabricate si stocul de produse finite si cu toate resursele si informatiile implicate în satisfacerea cerintelor clientilor.
Termeni sinonimi sunt retea logistica (logistics network) sau retea de aprovizionare (supply network).
Alta definitie, mai concreta, afirma ca lantul de aprovizionare este un proces economic (business process) care leaga furnizorii, producatorii, depozitele, logistica, distribuitorii si clientii finali si are forma unei colectii integrate de aptitudini si resurse ce are ca scop livrarea de servicii si produse catre clienti. El include toate activitatile si fluxurile de informatii în ambele sensuri si este are asociate transformarile prin care trece materia prima pentru a ajunge produs finit.
În acceptiunea sa clasica, termenul managementul lantului de aprovizionare ( Supply Chain Management, SCM) include toate coordonarea si conducerea tuturor activitatilor implicate în lantul de aprovizionare pentru obtinerea unor performante optime. În prezent, unii analisti denumesc aceste activitati operatii ale retelei de aprovizionare (supply network operations), din dorinta de a reflecta mai bine gradul crescut de colaborare dintre actorii implicati în acest proces.
În contextul întreprinderii analizate, lantul de aprovizionare începe cu furnizorii furnizorilor acesteia si se termina cu clientii clientilor întreprinderii. Frecvent, lantul de aprovizionare este descris cu ajutorul costurilor si veniturilor implicate în fiecare componenta:
- costuri cu furnizorii / materiile prime si materialele
- costuri de transport
- costuri de productie
- costuri de depozitare si distributie
- venituri de la clienti.
Conceptul de supply chain (lant de aprovizionare) a fost folosit initial în legatura cu traseul parcurs de materiale de la furnizor la firma. In contextul e-business, importanta lantului de cereri (demand chain), care acopera procesele de prelucrare a comenzilor, a fost reconsiderata. Cele doua concepte au fost integrate intr-unul singur, numit lant de aprovizionare extins (extended supply chain).
Dar, pentru ca acest concept afecteaza managementul firmei, s-a nascut conceptul de management al lantului de aprovizionare.
Conditiile economice actuale impun firmelor obiective pe termen scurt, ca de exemplu:
- reducerea stocurilor;
- cresterea veniturilor în conditiile mentinerii constante a cheltuielilor fixe;
- îmbunatatirea performantelor.
Aplicatiile SCM gestioneaza, previzioneaza cererile, sincronizand aprovizionarea cu cererea (necesarul). Corelarea ofertei cu cererea asigura produsul comandat la locul si în momentul potrivit.
Daca aceasta aprovizionare este facuta în conditiile existentei comenzii, atunci firmele pot sa-si reduca stocurile, sa sporeasca satisfactia clientilor si sa evite unele surprize neplacute. Parerea noastra este ca atunci firmele pot sa lucreze cu un stoc apropiat de stocul critic.
Arhitectura unui sistem SCM
In introducerea acestui subcapitol vom prezenta principalele fluxuri de procese informationale ale unui lant de aprovizionare, în figura 1.
Fig.1. Fluxuri si procese si fluxuri informationale în lantul de desfacere
Functiunile principale ale unei aplicatii SCM
În conceptia unor autori (Fotache, 2004), care citeaza la randul lor parerile lui (Koch,2003), pot fi delimitate cel putin urmatoarele functiuni ale unei posibile aplicatii SCM:
- planificarea - este zona strategica din managementul lantului de distributie, unde este definita strategia de gestionare a resurselor necesare pentru o anumita afacere;
- gestiunea furnizorilor – dezvolta un set de procese de prospectare a pietei de furnizori, alegere a furnizorilor, achizitie si plata marfurilor, monitorizarea relatiilor cu acestia. Sar mai putea adauga aici procese care urmeaza logic cum ar fi gestiunea stocurilor si/sau serviciilor oferite de furnizori, autorizarea platilor etc.;
- fabricarea/productia – programarea, lansarea si executia activitatilor de productie a bunurilor, daca firma desfasoara si activitate de productie;
- livrarea sau logistica – coordoneaza primirea comenzilor de la clienti, functionarea unei retele de depozite(gestiuni), gestionarea transportului marfurilor etc.;
- gestiunea retururilor – gestioneaza produsele returnate de clienti sau catre furnizori, precum si relatiile cu clientii care au diverse reclamatii.
Contributii personale - Actorii generici ai unei aplicatii SCM
tinand seama de functiunile prezentate în apitolul precedent, în perspectiva unei posibile proiectari obiectuale viitoare a unei aplicatii de tip SCM pentru o firma, noi am identificat cel putin urmatorii actori generici:
- clientul : cumpara bunuri si servicii
- furnizorul: vinde bunuri si servicii
- sistemul de aprovizionare : achizitioneaza bunuri si servicii de la furnizori pentru firma din care face parte
- sistemul de desfacere : vinde bunuri si servicii clientilor în numele firmei din care face parte
- sistemul de productie : produce bunuri si servicii sistemul de transport: transporta bunuri.
- magazia(gestiunea) : depoziteaza bunuri produse si/sau achizitionate.
Aplicatii SCM comerciale
Se afirma (Fotache, 2004) ca, practic, în Europa, doar 12% dintre companiile mari au implementat solutii SCM, comparativ cu procentul de 50% de implementare a unor solutii ERP sau CRM. Situatia ideala este cea în care aplicatiile SCM sunt integrate cu pachete ERP.
Cele mai cunoscute companii demne de aminti în acest sens sunt Ariba, Commerce One, I2 Technologies, JustEnough, Manugistics, Agile Software, Baan, J.D. Edwards, Oracle si SAP (peste 60% din piata).
Pachetele SCM oferite de aceste companii ofera mai multe module destinate diferitelor functiuni din lantul de aprovizionaredesfacere, din care companiile ce achizitioneaza aceste pachete, selecteaza si implementeaza pe cele care se potrivesc cu afacerea lor.
Dintre aceste functiuni amintim:
- colaborarea pe lantul de aprovizionare;
- design colaborativ;
- realizari colaborative;
- planificarea cererii si aprovizionarii;
- planificarea productiei;
- managementul evenimentelor de pe lantul de distributie;
- managementul performantelor lantului de distributie etc.
Liderul pietei europene este SAP AG, care ofera solutia mySAP SCM. Principalele functionalitati ale acestei solutii sunt (mySAP):
- portal pentru aprovizionare si distributie , care permite colaborarea în cadrul firmei si/sau cu partenerii de afaceri, oferind informatii în acest sens;
- managementul lantului de distributie pe canale mobile , care extinde facilitatile pachetului, pentru a putea fi accesate de orice utilizator, indiferent de locatie;
- planificarea colaborativa a cererii si aprovizionarii , prin care vanzatorii si cumparatorii lucreaza împreuna la estimarea cererii si comenzilor si îsi sincronizeaza planurile prin schimbul dinamic de informatii;
- managementul evenimentelor în cadrul procesului de aprovizionare – monitorizeaza procesele, identifica si semnaleaza problemele si masoara performantele proceselor, asigurand controlul eficient asupra stocurilor;
- managementul performantelor – urmareste procesele si emite rapoarte asupra indicatorilor si obiectivelor aprovizionarii;
- managementul materialelor – distribuie informatii legate de stocuri si /sau necesarului de productie de-a lungul lantului de distributie, pentru a asigura disponibilitatea materialelor;
- gestiunea livrarii comenzilor – asigura tratarea comenzilor, urmarind disponibilitatea produselor si asigura procesarea cererilor si gestiunea transporturilor.
Un alt pachet oferit de firma SAP este SAP SCM 4.0, care se pretinde a fi un pachet complet de solutii si instrumente integrate care permite gestiunea completa a lantului de aprovizionare, foarte flexibil.
El include SAP Advanced Planning & Optimization (SAP APO), SAP InventoryCollaboration Hub (SAP ICH), si SAP Event Management (SAP EM).
Pe plan mondial amintim firma americana MITRIX, care a dezvoltat o solutie SCM ce poate fi adaptata conform cerintelor celor ce o achizitioneaza, special conceputa pentru a fi implementata în întreprinderile mici si mijlocii, numita SCM Live.
Mai putem aminti în acest context firmele Epicor Software Corporation cu pachetul Epicor, RiverOne cu pachetul Interactive,Taylor Scheduling Software, care a dezvoltat în anul 1994 pachetul Taylor Execution Scheduling System (TESS) si Demand Solutions Software, care a dezvoltat pachetul
Demand Solutions.
În ce priveste Romania, trebuie sa amintim ca firmele romanesti actioneaza înca în maniera clasica, traditionala, desi recunosc importanta solutiilor SCM ca instrument de eficientizare a afacerilor. Unele dintre ele au implementat solutii SCM, dar restranse ca numar si functionalitati.
În încheierea acestui capitol amintim si alte companiile importante (unele si din Romania) ofertante de sisteme informatice integrate de business: BitSoft, Business Information System, Casa de solutii Crescendo, CRIsoft, EBS Romania, EWIR, Exact Software, IP Devel, Kepler, Key Soft, LLP, Microsoft, Net Brinel, ProdInf, Q’BIT, Oracle, SAS, Scala Business Solutions, Siveco, Sobis, Softexpert, TotalSoft, Transart, Viami, Wizrom etc.
Ca un raspuns la nevoile pietei, solutiile lor se prezinta în majoritatea cazurilor ca si module integrate într-o aplicatie ERP, dar si cu conexiuni la aplicatii de tip SCM, CRM sau BI .