Batranete fericita

În celebra catedrala anglicana din Londra, Westminster Abbey, se gasesc mormintele regilor si ale reginelor Angliei. Tot acolo si-au gasit ultima odihna renumiti poeti si savanti. Una din cripte însa contine resturile pamantesti ale unui om simplu, ale taranului Thomas Parr.

Epitaful lui cuprinde ceva incredibil: „Thomas Parr, din comitatul Sailop, nascut în anul Domnului 1483. A trait sub domnia a zece regi: regele Eduard al IV-lea, regele Eduard al V-lea, regele Richard al III-lea, regele Henric al VII-lea, regele Henric al VIII-lea, regele Eduard al VI-lea, regina Maria, regina Elisabeta, regele Iacob si regele Carol I. A trait 152 de ani si a fost îngropat aici, la 15 noiembrie 1635”.

Acest epitaf de necrezut poate fi dovedit prin documente. Registrul nasterilor din biserica satului natal noteaza ca Thomas Parr s-a nascut în anul 1483. Actele autoritatilor civile atesta ca, în anul 1518, acesta a mostenit de la tatal sau mica gospodarie taraneasca. Un certificat de casatorie din anul 1563 mentioneaza o casnicie încheiata la varsta de 80 de ani fara sa specifice a cata a fost. Un document asemanator, din anul 1605, certifica o noua casatorie. Atunci, vigurosul mire avea 122 de ani.

În septembrie 1635, regele Carol I a început sa se intereseze de mosneagul de 152 de ani si l-a invitat la palat.

Agerimea, memoria formidabila, simtul umorului si istorisirile fara de sfarsit, pe care le povestea, au facut ca prezenta taranului sa fie dorita pretutindeni. Regele Carol I a fost atat de uimit de Thomas Parr, încat i-a propus sa se mute în palatul regal. Bineînteles, taranul nostru a acceptat cu placere invitatia, lichidandu-si imediat mica gospodarie. De fapt, mai bine n-ar fi facut-o, caci hotararea aceasta i-a fost fatala.

Fiind la palat, primea si hrana îmbelsugata de la masa regelui. si, fara sa se retina, a început sa manance atat de mult, încat organismul sau, neobisnuit cu acest exces, n-a rezistat. La cateva saptamani dupa mutarea la palat, Thomas Parr moare în cursul unei mese copioase. Regele a poruncit o autopsie, pentru a se constata cauza exacta a decesului.

Certificatul de deces întocmit de medicii casei regale noteaza ca moartea a fost produsa de „o indigestie prea acuta, cauzata de alimentele prea bogate, cu care corpul sau nu a fost obisnuit”.

Regretam ca nu detinem informatii privind modul de alimentatie al lui Thomas Parr înainte de venirea lui la palat.

Desigur, la 152 de ani poti muri si din alte cauze, însa regele n-a adus la curte un ramolit sau pe unul care abia îsi mai tragea suflarea, ci pe un batran neobisnuit de vioi si de sanatos, care, de la munca campului si de la o alimentatie saracacioasa, a trecut la sedentarism si la un surplus de hrana, de care organismul sau în nici un caz n-avea nevoie.

Daca sunteti în al 60-lea an de viata, înseamna ca mai aveti în fata 10, 20 sau 30 de ani de trait, adica un sfert din viata sau chiar mai mult.

Din nefericire, foarte putini sunt pregatiti pentru aceasta. Unii poate ca se îngrozesc la gandul ca ar mai avea de trait înca 20 de ani. si poate ca au dreptate, daca se pierde din vedere ca nu e vorba numai de a adauga ani la numarul celor scursi, ci de a umple acest timp cu viata de calitate.

Deviza healthy aging, adica „a îmbatrani sanatos”, se refera la un proces care începe de la varsta de sugar si dureaza pana la moarte.

Profesor dr. Ursula Lehr, de la Centrul German de Studiu al Îmbatranirii, de la Universitatea Heidelberg, sustine ca îmbatranirea sanatoasa se sprijina pe patru piloni:

  1. Crearea de conditii optime de dezvoltare în copilarie. Ce pacat ca, dintr-o iubire gresit înteleasa, parintii si bunicii îi obisnuiesc pe copii cu nenumarate alimente nesanatoase - sa amintim doar varietatea infinita a dulciurilor! Iar a fuma si a consuma bauturi alcoolice în prezenta copiilor este o adevarata crima.
  2. Al doilea pilon pentru o îmbatranire sanatoasa consta în prevenirea bolilor si în împiedicarea aparitiei fenomenelor degenerative si de uzura. Alimentatia sanatoasa reduce frecventa bolilor la batranete, iar reducerea numarului de calorii ingerate prelungeste viata.
  3. Al treilea pilon consta în tratarea corecta a bolilor si în remiterea cat mai buna nu numai a tulburarilor organice, ci si a celor psihice, survenite dupa unele evenimente triste, de exemplu: pierderea partenerului de viata, pensionarea sau intrarea într-un camin de batrani.
  4. Al patrulea pilon pentru o îmbatranire sanatoasa consta în dezvoltarea capacitatii de a rezolva si de a depasi crizele din viata, precum si în crearea unei dispozitii de a accepta unele situatii inevitabile, fiind dispus a trai cu ele.

Chiar daca, datorita multiplelor obligatii si greutati ale vietii, nu ati întreprins pana acum nimic deosebit pentru sanatatea dumneavoastra, nici acum nu e prea tarziu. Indiferent ce varsta aveti, hotararea pe care o luati, de a face schimbarile necesare în stilul de viata, va fi rasplatita din plin.

Aproximativ 25% dintre persoanele în varsta sufera de tulburari psihice, starile depresive de diferite grade situandu-se pe primul loc.

Cercetarile moderne au demonstrat ca alimentatia are un efect incontestabil asupra creierului, influentand bunastarea generala si dispozitia psihica.

Cineva a spus ca ceea ce mancam azi va vorbi si va umbla maine.

Sa nu uitam ca dulciurile si grasimile, inclusiv uleiurile uzuale, favorizeaza aparitia si agravarea bolilor degenerative.

Deoarece, o data cu varsta, senzatia de sete scade, nu neglijati sa beti sase pana la opt pahare zilnic, de preferat în prima parte a zilei.

Includeti cate o zi de cruditati si mancati fie numai fructe, fie numai zarzavaturi, de exemplu: rosii, morcovi rasi, varza, salata verde, castraveti etc.

si mai ales nu uitati ca singura masura eficace, dovedita stiintific, de prelungire a vietii este reducerea numarului de calorii consumate. Nu trebuie sa înfulecam tot ce e pe masa, chiar daca buzunarul ne permite.

În sfarsit, retineti ca niciodata nu e prea tarziu pentru a începe si a continua un antrenament fizic, care poate fi efectuat pana la varstele cele mai înaintate. Urcatul scarilor, de exemplu, este o modalitate de multe ori neglijata.

Pentru ameliorarea coordonarii, profesor dr. Wildor Hollmann, presedintele Societatii Germane de Medicina Sportiva, are un sfat simplu: „Trageti ciorapii sau pantalonii stand numai pe un picior. Daca la început va temeti de pierderea echilibrului, sprijiniti-va de un dulap sau de un fotoliu. Cine exerseaza aceasta în mod regulat, face deja destul de mult pentru prevenirea tulburarilor de echilibru si de coordonare”.

Daca observati ca o anumita activitate fizica va face probleme, nu va dati batut si nu renuntati, ci cautati s-o însusiti si s-o stapaniti prin exercitiu. Obiceiul e o franghie la care împletim un fir în fiecare zi si care, în cele din urma, nu poate fi rupta.

Fara îndoiala, îmbatranirea e un proces inevitabil. Nu toti vom atinge varsta lui Thomas Parr. Totusi putem face mult pentru sanatatea noastra chiar si la varsta cea mai înaintata.

Share on


Echipa conspecte.com, crede cu adevărat că studenții care studiază devin următoarea generație de aventurieri și lideri cu gândire globală - și dorim ca cât mai mulți dintre voi să o facă!