Biologie celulară

Nucleul celular este una dintre cele mai importante structuri ale celulei eucariote. Acesta funcționează ca un centru de comandă, controlând activitatea celulară și stocând materialul genetic. În acest articol, vom explora ce este nucleul celular, ce funcții are și de ce este esențial pentru viață.
Celulele eucariote ating un grad superior de evoluţie în momentul în care, prin procesul de diferenţiere, apar tipuri celulare diferite ca formă, structură şi funcţie, asociate în organisme multicelulare.
Această multicelularitate este condiţionată de:
Biologia celulară și moleculară studiază celulele la nivel structural și funcțional, precum și mecanismele moleculare care le reglează activitatea O caracteristică esenţială a materiei vii este reprezentată de structura sa celulară, alături de încă două proprietăţi fundamentale: metabolismul şi reproducerea..
Ciclul celular sau ciclul de diviziune celulară - seria de evenimente care au loc în celulă și care conduc la diviziunea și replicarea ei (- dublarea prin copiere după o formă preexistentă). Prin diviziunea celulară celula părinte se împarte în celule-fiice.
Organitele citoplasmatice sunt structuri specializate din citoplasmă, fiecare având un rol distinct în funcționarea celulei. Acestea pot fi împărțite în două categorii principale: organite cu membrană și organite fără membrană.