Medicina legala
Acest Capitol este deosebit de important pentru că îi face pe studenţi să înţeleagă situaţiile şi numeroasele probleme cu care se vor confrunta pe parcursul acestei discipline.
Citându-l pe Dr. Valentin Iftenie din manualul de Medicină Legală pentru Facultatile de Drept, ed. Ştiinţelor Medicale, putem spune că:
Definitia medicinei legale
Pornind de la necesitatea respectării conceptului de dreptate, având in vedere ca „nimic nu face pe om mai râu decât nedreptatea” (Topîrceanu) si ca „destinul lui s-a născut odată cu nevoia de justiţie si de respect individual” (Hamburger), a apărut si s-a dezvoltat „vocaţia valorificării condiţiei umane cu ajutorul ştiinţei” (Scripcaru-Terbancea) si anume: medicina legala.
Tanatologia medico-legala studiază problematica morţii organismului uman. Denumirea de tanatologie rezulta din asocierea a doua noţiuni:
- Thanatos – zeul morţii
- logos – cuvânt, idee, raţiune, ordine.
Moartea – acest fenomen (atât de puţin cunoscut in realitate dar despre care forte mulţi au impresia ca i-au descifrat tainele) prin care fiinţa umana se contopeşte cu neantul (sau cu entitatea primordiala ) este considerata:
Prin reacţia vitala se înţelege totalitatea modificărilor locale ale ţesuturilor, organelor, si/sau generale ale întregului corp ce apar in organismul viu ca răspuns la acţiunea unui agent traumatic, mecanic, fizic, chimic, biologic.