Anatomie si fiziologie
Neuronul este alcatuit dintr-un corp celular (pericarion) voluminos, cu diametrul de 70 microni, dendrite foarte ramificate si un axon care este foarte lung, putand atinge aproape un metru.
Din punct de vedere structural sistemul nervos poate fi impartit in:
- sistem nervos central (SNC), cuprinzand encefalul si maduva spinarii
- sistemul nervos periferic, ce include componenta somatica (nervii spinali si cranieni) si componenta vegetativa (sistemul nervos vegetativ simpatic si sistemul nervos vegetativ parasimpatic).
Măduva spinării este situată în canalul vertebral, pe care însă nu-l ocupă în întregime. Lungimea măduvei este de 43 - 45 cm cu variații individuale. Limita superioară a măduvei corespunde orificiului occipital mare prin care canalul vertebral comunică în sus cu cavitatea craniană, iar limita inferioară corespunde vertebrei L2.
În organismele multicelulare, celulele stem sunt celule cu capacitatea unică de a se transforma în diferite tipuri de celule specializate din organism. Se găsesc atât în organismele embrionare, cât și în cele adulte, dar au proprietăți ușor diferite în fiecare.
Unitatea funcţională a sistemului nervos este reflexul realizat prin neuron. Un neuron este format din corp (soma) sau pericarion şi prelungiri denumite dendrite şi axoni (cilindracşi). Axonii sunt prelungirile prin care excitaţia pleacă, iar dendritele, acelea care vin la som. Forma corpului celular poate fi stelată, rotundă, piramidală, fuziformă, ovalară, piriformă etc.