Anatomie si fiziologie
Controlul motor reprezintă procesul neurologic prin care sistemul nervos central (SNC) coordonează activitatea musculaturii scheletice pentru a genera mișcări precise, coordonate și adaptate la obiectivele funcționale. Această capacitate fundamentală stă la baza tuturor activităților umane, de la gesturile cotidiene simple până la performanțele atletice de excepție.
Sistemul nervos uman reprezintă una dintre cele mai complexe și sofisticate rețele biologice din natură, fiind responsabil pentru coordonarea tuturor activităților organismului. La baza acestei complexități se află capacitatea sa de a primi, interpreta și răspunde la stimuli interni și externi cu o precizie remarcabilă.
Corpul uman este echipat cu sisteme remarcabile de autoprotecție, iar arcul reflex reprezintă unul dintre cele mai fundamentale mecanisme de apărare. Acest articol explorează în detaliu ce este arcul reflex, componentele sale esențiale și rolul vital al receptorilor musculari și articulari în funcționarea sa optimă.
Unitatea funcţională a sistemului nervos este reflexul realizat prin neuron. Un neuron este format din corp (soma) sau pericarion şi prelungiri denumite dendrite şi axoni (cilindracşi). Axonii sunt prelungirile prin care excitaţia pleacă, iar dendritele, acelea care vin la som. Forma corpului celular poate fi stelată, rotundă, piramidală, fuziformă, ovalară, piriformă etc.
Sitemul nervos central se dezvoltă din placa neurală de origine ectodermală care apare la un embrion de 18 zile. Spre deosebire de ectodermul cutanat, placa neurală este pluristratificată și mai îngroșată. În partea centrală apare șanțul neural care se adâncește, marginile lui proeminente formând plicile neurale (fig. 1).