Profilul managerului eficient
- Detalii
- Categorie: Management
- Accesări: 7,315
Managerul eficient este, acum si pentru multi dintre cei care cauta sa inteleaga viitorul, managerul viitorului apropiat… foarte apropiat. Omul se dezvolta. Ritmul si directiile dezvoltarii sale sunt instrumente adaptative care sunt dictate de legea evolutiei celui mai bine integrat. Non Multa sed Multum pare a fi nota definitorie cand vine vorba despre dezvoltarea competenteleor managerului eficient.
Simplu: intr-o lume in care educatia, formarea, informatia si cultura stau la indemana tuturor avantajul elitelor este dat de calitatea competentelor detinute.
Managerul eficient este un concept destul de relativ intr-un spatiu economico-social caracterizat, in primul rand, prin lipsa unor repere culturale clar definite, dar in care se contureaza din ce in ce mai evident optiunea avangardei pentru valorile vest europene.
Am incercat, in cele ce urmeaza, sa definim cateva dintre competentele cheie ale managerului eficient din societatile de tranzitie. Sunt tonuri date de asteptarile celor care cauta executivi pentru companiile lor, , sunt realitati evidente desprinse din cotidian.
Pasiune pentru tehnologie
Pentru fiecare dintre cei ce se implica la nivel decizional in companiile care activeaza pe piata din Romania, eficienta, aplicata in special la resursa timp, devine un reper din ce in ce mai important. Sigur ca acest lucru atrage dupa sine o intrebare: cum putem sa eficientizam folosirea resurselor? Solutiile par sa fie la indemana: putem prioritiza, organiza, realoca, sau … putem sa ne folosim de tehnologie. Epoca in care companiile angajau secretare pentru ca managerul nu stia sa foloseasca un computer, sunt de mult de domeniul trecutului.
De asemenea comunicarea nu mai poate fi imaginata in afara e-mail-ului si nici promovarea sau analiza pietei, sau urmarirea miscarilor concurentei, fara accesarea internetului. Tehnologia nu poate sa ramana doar apanajul specialistilor. Diferenta o vor sublinia aceia care sunt pregatiti sa foloseasca tehnologia in folosul lor, intr-un mod cat mai direct, nemijlocit de catre specialistul companiei. Rar pot exista abuzuri din acest punct de vedere.
Apelul la tehnologie trebuie sa fie sustinut de competente, ce nu pot sa lipseasca din profilul managerului: usurinta in intelegerea proiectelor tehnologice, pentru a putea sa opteze pentru solutii cat mai eficiente si cat mai adaptate nevoilor sale (de la alegerea unei retele de calculatoare pentru birou, pana la alegerea softului potrivit) ; usurinta in folosirea solutiilor tehnologice si, poate cel mai important, capacitatea de a se adopta din mers la noutatile tehnologice (viteza de reactie la nou, poate sa faca diferenta intre competitori!).
La un anumit moment, in intrecerea dintre doi manageri cu abilitati similare, se va detasa cel nu numai ca are cel mai performant laptop dar stie sa-l foloseasca la parametrii maximi. Cel care are nu doar un telefon mobil scump ci unul performant.
Agent de vanzari pentru cateva minute
Pentru a fi un manager performant si pentru a reusi sa-si deruleze activitatea intr-un mod cat mai eficient, managerul eficient ar trebui sa aiba si o parte din abilitatile unui specialist in relatii publice. Un exemplu simplu am primit de la (the) Bill Gates anul acesta la Targul Consumer Electronic Show, in Las Vegas, care nu are nici o problema sa se transforme, pentru cateva minute bune, in agent de vanzari.
Managerul eficient trebuie sa fie un foarte bun comunicator, atat la nivel intern dar mai ales la nivel extern. Trebuie sa aiba capacitatea de a mentine si de a promova o atmosfera pozitiva in cadrul organizatiei in care activeaza dar va trebui sa fie capabil sa construiasca bune relatii cu partenerii de afaceri si cu mediile externe organizatiei sale.
In dimensiunea interna a organizatiei, datoria sa ca manager nu va fi doar una de coordonare propriu-zisa a activitatii de care este responsabil, ci si una de consiliere, de indrumare profesionala a celor cu care colaboreaza: intern, managerul este leader. Extern, managerul construieste imagine. El comunica idei, valori, planuri. El va pune numele si imaginea proprie drept garantie pentru numele si imaginea firmei. Si toate acestea mult mai implicat si mult mai activ.
Un leader formator de leaderi
Managerul eficient este mai mult decat oricand un leader: el isi extrage puterea din puterea echipei pe care o antreneaza. Managerul nu-si mai formeaza subordonati executanti, ci o echipa de VIP-uri : persoane competente, autonome, care isi manifesta din plin personalitatea, care isi doresc sa preia noi responsabilitati si care vor si pot sa ia decizii.
Leader-ul se inconjoara de o echipa de specialisti in diverse domenii; de aceea este important ca el sa stie sa-i selecteze pe cei mai buni, sa-i antreneze sa performeze la maximum, sa-i motiveze, sa-i dezvolte si sa-i pastreze in companie.
Managerul are in mod esential rolul de a-si valoriza capitalul uman, de a gasi canalul de comunicare cel mai eficient cu fiecare persoana astfel incat sa maximizeze posibilitatile de a atinge obiectivele.
Managerii eficienti nu mai deleaga sarcini, ci responsabilitati si autoritate. Ei isi antreneaza echipa in spirit antreprenorial : fiecare este responsabil de actiunile sale, precum si de repercusiunile acestora asupra celorlalti. Delegarea de responsabilitati presupune transferul de atributii si competente catre echipa pentru a se atinge anumite rezultate. Delegarea de autoritate presupune transferul catre persoana delegata a dreptului de a decide fara ca managerul sa intervina in atingerea obiectivelor.
Viziune globala
Fara indoiala ca managerul a fost intotdeauna personalitatea vizionara. Capacitatea de a intelege mai multe, mai departe si intr-un mod mai original realitatea este recunoscuta ca fiind caracteristica managerilor.
Managerul eficient din societatile in tranzitie vor avea, in mod esential, viziunea globala asupra afacerii sale. In primul rand pentru ca notiunea de competitor nu mai include doar jucatorii din piata interna. In multe domenii (inclusiv in executive search) poti constata ca o firma care are birouri in cel mai bun caz la Budapesta deruleaza contracte pe piata din Romania. In productia de software te poate falimenta o companie din cealalta parte a globului in mai putin de sase luni fara ca macar sa stie din ce tara esti.
Aliantele strategice, parteneriatele si chiar fuziunile internationale vor reprezenta doar finalizarea fireasca a unei viziuni globale asupra afacerii. Viziunea strategica, de perspectiva, este o alta calitate necesara managerului eficient. El trebuie sa fie cu un pas inaintea evenimentelor prezente pentru a le pregati pe cele viitoare. Cunoasterea problemelor noi ce apar in domeniul de activitate il va ajuta sa-si formeze o imagine clara in ceea ce priveste dezvoltarea organizatiei, a subordonatilor si a propriei persoane.
In conditiile in care lucrurile se schimba cu o rapiditate greu de imaginat cu 50 de ani in urma, managementul din societatile de tranzitie insemna managementul riscului si al schimbarii mai mult decat oricand alta data.