Contabilitatea terenurilor
- Detalii
- Categorie: Contabilitate financiara
- Accesări: 15,945
Terenurile se referă la activele materiale pe termen lung neuzurabile, care au o durată de utilizare nelimitată în desfăşurarea activităţii întreprinderii sau pot fi destinate închirierii.
Valoarea de intrare a terenurilor cuprinde valoarea de cumpărare, comisioanele brokerilor, plata pentru evaluarea terenurilor, alte servicii, impozitele de procurare a proprietăţii, cheltuieli pentru demolarea clădirilor inutile, plăţile pentru consultaţii, taxele pentru înregistrare, cheltuielile de verificare a existenţei sechestrului, gajului, ipotecii sau a altor restricţii legate de proprietate.
Terenurile se ţin la evidenţă separat:
- Terenuri fără construcţii
- Terenuri în construcţii
- Terenuri cu zăcăminte
- Terenuri arendate pe termen lung.
Pentru evidenţa terenurilor este destinat contul activ 122 “Terenuri”. În debitul acestui cont se reflectă valoarea de intrare sau reevaluată a terenurilor procurate (prin cumpărare sau arendă pe termen lung), iar în credit – valoarea de bilanţ a terenurilor ieşite. Soldul acestui cont este debitor şi reprezintă valoarea terenurilor la finele perioadei de gestiune.
Evidenţa analitică a terenurilor se ţine pe tipuri de terenuri, pe destinaţii şi locuri de situare.
Deoarece terenul are o durată de utilizare nelimitată uzura pentru el nu se calculează.Terenul poate avea diferite destinaţii: de producţie, pentru vînzare (investiţii), pentru închiriere.
În cazul achiziţionării unui complex de obiecte la un preţ unitar, care include valoarea terenului şi a clădirilor amplasate pe această sumă plătită, această valoare se repartizează între obiectele cumpărate proporţional valorii venale a fiecărui obiect aparte.
Exemplul 1:
Pentru un complex, care constă dintr-un teren şi o clădire, întreprinderea a plătit 190 000 lei.
Pentru a lua la evidenţă acest complex este nevoie de separat valoarea terenului de valoarea clădirii, fiindcă numai pe clădire se va calcula uzura. Pentru aceasta determinăm preţul de piaţă aparte a clădirii şi a terenului care constituie:
- terenul – 140 000 lei,
- clădirea – 6 0 000 lei
_________________________
Total – 200 000 lei.
Coeficientul de corelare a preţului de cumpărare şi a valorii de piaţă a lotului constituie:
{mathpublisher}C={190000}/{200000}=0.95{/mathpublisher}
Pentru determinarea valorii fiecărui obiect efectuăm următoarele calcule:
- terenul 140 000 x 0,95 = 133 000
- clădirea 60 000 x 0,95 = 57 000
_____________________
Total 190 000
Astfel, valoarea de intrare a terenului va constitui 133 000 lei, iar valoarea de intrare a clădirii – 57 000 lei