Ambalarea produse acidolactice

 

Laptele acidofil, laptele batut, iaurtul, chefirul, brinza, smintina si alte produse din aceasta grupa in majoritatea cazurilor se ambaleaza in ambalaj rigid din materiale combinate  (tetra-pack, tetra-bric, piur-pack), deasemenea in ambalaj rigid cu volum mediu din Policlorura de vinil (PCV), rezistent la soc PS, PAVP si PP. Traditional pentru aceste scopuri ramin pachetele din carton laminat cu termoplast cu un strat de metal sau fara.

Pentru ambalarea produselor acidolactice pe larg se intrebuinteaza mai mult straturi si materiale combinate, de exemplu:cu trei straturi, primite prin extrudare PAVD adaugarea pigmentului alb (dioxid de titan)iar straturile exterioare din cenusa neagra si stratul mediu. Acest material complet este invizibil, si pastreaza produsul de patrunderea luminii, asigura pastrarea produsului in timp indelungat.

In multe tari pentru ambalarea produselor acidolactice, deasemenea, a sucurilor din fructe si legume a vinurilor de masa si a altora, o mare intrebuintare o au pachetele de tip (piur-pack)din materiale combinate pe baza de carton produse de firma Elopack (Niderlanda)- cea mai mare din sudul europei, producatorul acestor ambalaje pentru produsele lichide a produselor alimentare. Meritul acestor ambalaje este securitatea ecologica.

De o mare popularitate din intreaga lume se folosesc producatorii de vase in forma de pahar si cutiute cu volum mediu din Policlorura de vinil (PCV) UPS si PP, care se produc prin metoda termoformarii din folii. In calitate de folii ale materialului la primirea ambalajelor cu o mare capacitate vizibila pentru ambalarea produselor lichide, a produselor acidolactice se foloseste compozitia pe baza de PAT (a marcii Hi-Clear).

Folii din material amorf pe baza de PAT de 3% sunt mai vizibile ca foliile de Policlorura de vinil (PCV). Ele detin o mare rezistenta mecanica, rigiditate, pastrindu-si forma, isi iau usor forma, se pot supune sterilizarii cu oxid de azot, etilenoxid si alte Hi-Clear pastreaza proprietatile mecanice la temperaturi mici de pina la-400 C, iar ambalajul din el se poate umple cu produs fierbinte. PP ca material impermiabil are un rind de avantaje in comparatie cu Policlorura de vinil (PCV) si PS, - amorfice dupa structura lor si mai putin rezistente decit materiale plastice, isi gasesc o intrebuintare cit mai larga pentru ambalarea produselor cu grasimi si ambalarea produselor lactate. In timpul de fata, multe tari din lume trec la ambalaje de iaurturi in ambalaje de plastic si butelii din PP, PAVP si PAT.

In Marea Britanie de exemplu, o mare intrebuintare o au iaurturile cu butelii mici din PAVT cu gura larga, care aminteste de paharele cu vedere originala.

Cu aceeasi perspectiva pentru ambalajele din clasa produselor acidolactice ramine ambalajul din sticla, precum ca ea satisface celelalte ambalaje si cerintele propuse indeosebi celor sanitaro-igienice si detin o baza neorganica.

Produsele de brinzeturi si unt

Materiale pentru ambalarea brinzei si a untului si deasemenea a margarinei, trebuie sa se caracterizeze cu o impermiabilitate mare si rezistenta mare la stari lichide. La cerintele expuse in mare masura raspund pergamentii, intrebuintati pe larg pentru aceste scopuri, deasemenea pentru ambalarea inghetatei, a cascavalului si destul de des in sfera prajiturilor si a dulciurilor. In federatia rusa pergamentii de calitate inalta sunt fabricati de o singura intreprindere-fabrica de hirtie din Troitc in conformitate cu standardul GOST 1341-84 a trei marci A, B, si C.

Pentru untului se foloseste marca A a margarinei si la alte produse uleiose, se foloseste deasemenea marca A. Adeseori pergamentul se produce de culoare alba, dar poate avea o diversa gama de culori. Din celuloza se fabrica asa numitul craft-pergament. In mare masura cu neajunsul tehnologiilor de extragere a pergamentului este pergamentarea bazei din hirtie cu acid sulfuric aceasta etapa este ecologic necorespunzatoare si mareste tensiunea asupra mediului ambiant.

Pentru inlaturarea acestor neajunsuri, este inventat un proces de depergamentare - procesul de obtinere a hirtiei din contul formarii structurii specifice care asigura cerintele pergamentului si complexului de calitati. Se fabrica si se produc de diverse calitati marca hirtiei si a termoplastului hirtiei si foliilor metalice cu constructie din doua sau trei rinduri, in ambalaje mediul rigid si laminat pe baza de carton si a materialelor polimere, care detin calitati impermiabile (PVH, PVHD, PS, OPP, BOPP, PT s. a. ).

Inghetata

Pentru inghetata traditional este ambalajul pe baza de hirtie (pergament, pergamin, subpergament), materiale parafinate si laminate in structura cu materialele termoplaste si a foliilor de aluminiu s. a. Inghetata poate fi ambalata in polietilena cu grosimea de 30mm din orientarea polipropilenei cu un strat de metal OPP caracteristic cu proprietati rezistente la temperaturi mici (pina la 600C)spre deosebire de pelicula neorientata lipita prin incalzire sau racire.

Materialele de ambalare din PP,  vopsirea se realizeaza prin aplicarea unor aditivi de tipul dioxidului de titan. Aceasta este cel mai optimal proces in timpul de fata a materialul de ambalare a inghetatei, pentru ca detine rezistenta mare la frig si la uleiuri utilizabil si la aplicarea stampilei s. a. m. d. PP lucitoare de nuanta galbena contine un material spumant cu o nuanta galbena. PP transparenta utilizarea acestui material transparent este in cistig la ambalarea fructelor inghetate si a inghetatei cu culoare de glazura.

PP metalizata este atractiva si rezistenta, e un ambalaj stralucitor si stratul de metal va da produsului un aspect de elita. Pentru folosirea in conditii casnice, inghetata se vinde in vase plastice sau in conteinere cu volumul de 2-4 litri, deasemenea in cutii de carton. In ultimul timp aceste produse se ambaleaza in carton alimentar cu acoperire de polietilena pe care se suprapun desene in patru culori.

Ambalajul pote fi folosit pentru desertul de inghetata, dar pentru protectia deformarii decorative se cere un al ambalaj interior. In SUA pentru ambalarea inghetatei se foloseste polietilen glicolul (numele marcii Kodar). In comparatie cu materialele folosite mai inainte, ambalajul din carton, poliestirenul si Policlorura de vinil (PCV) detine o masa mai mica, dar e cu o rezistenta mai mare. Ambalajul se fabrica prin termoformare din folii de Polietilinglicol, consta dintr-un cop semicilindric si capac cu semne bine evedentiate de deschiderea preventive. Pe partile suprafetei date este o umflatura evidentiata care maresc rezistenta ambalajului la pastrarea ambalajului la temperaturi mici.

Dupa formarea ambalajului, se gramadesc ambalajele unul in altul, fapt ce permite de a economisi locul in unitatile de transport si in camerele de depozitare la transportare si operatiile intermidiare de pastrare ambalajelor gata umplute. Torturile din inghetata de obicei se ambaleaza in cutii din PAT care raspund la cerintele date asigurind pastrarea termenului de valabilitate a calitatilor si gustului acestor dulciuri.

Cascavalurile si cascavalurile topite.

Cascavalurile ocupa un loc important in clasa produselor acidolactice, precum ca ele sunt cele mai complicate din punct de vedere al pastrarii. La ambalajul pentru cascaval pentru aeresirea produsului i se atribue cerintele adaugatoare. mici calitati ale permiabilitatii lichidelor si aburilor care micsoreaza pierderile de cascaval.

Permiabilitatea la gaze care corespunde cu O2 si CO2. Micsorarea permiabilitatii la O2 este un obstacol in dezvoltare. Iar permiabilitatea la CO2 trebuie sa fie mai mare pentru excluderea acumularii in interiorul ambalajului. Pentru respectarea acestor conditii cascavalul se impacheteaza (ambaleaza)in MGS sau RGS, la fel si marea cantitate de ulei.

Cascavalurile se atribuie la produsele cu grasimi. La alegerea incorecta a materialelor, ambalajul poate fi atribuit la procesele de curgere a grasimii pe toata suprafata sa. Impermiabilitatea pentru microflora ofera produselor o durata de viata. E cunoscuta posibilitatea de ambalare a materialului la amplasarea termica pentru obtinerea izolatiei caldurii, a foliilor de polimer, la fabricarea cascavalului fara folosirea cartonului.

Pentru ambalarea cascavalurilor se folosesc compozitii parafinate si pelicule din material polimeric detinind o mare capacitate de amplasare a materialelor combinate cu diverse structuri si compozitii ale straturilor, topiturilor, aditivilor si a altor dispersii din molecule mari de legaturi cu diverse proprietati chimice.

Acoperire parafinata - aceste ambalaje inlocuiesc parafinele rigide (tari), titeiuri ramin destul de utilizate, indeosebi pentru cascavalurile scumpe. Asemenea acoperirii formeaza o protectie mare a produsului. Pe baza parafinei cu adaosuri de diverse tereziduri deasemenea a citorva polimeri, pigmenti, unsori, adaosuri antiseptice si a stabilizatorilor formati si utilizati pentru apararea cu parafina (sau compozitii de parafina)compozitii pentru cascavaluri si alte produse alimentare. Introducerea polimerilor micsoreaza permiabilitatea si mareste elasticitatea compozitiei.

Compozitiile parafinate in calitate de acoperiri de aparare pentru cascavaluri se utilizeaza in tarile dezvoltate in industria cascavalurilor: (SUA, Japonia, Noua Zelanda, Franta, Germania s. a. ). In tara noastra sunt executate straturi de parafina care apara produsul cu diverse calitati, care include parafina curatita, monoglicerid, acid ascorbic care contin parafina alimentara, cerezim, butil cauciuc si alti aditivi.

Materiale din polietilena si alti polimeri - gasesc o raspindire larga pentru ambalarea blocurilor sau capurilor de cascaval tare cu masa de la 6, 5-11kg in legatura cu trecerea de la metoda traditionala de la producere si pastrare in pelicula de polietilena. O mai mare raspindire pentru aceste scopuri a luat-o pelicula din Policlorura de vinil (PCV), PVDX, PA ambalaj de tipul Criovak sau Supravak.

Pentru utilizarea pastrarii in ambalaj de polietilena cu scopul excluderii uscarii produsului si a carbonizarii capului, cascavalul este ambalat in pelicula sub vid la masini speciale. Peliculele pentru pastrarea cascavalului trebuie sa retina o oarecare permiabilitate cu CO2 si a aburului de H2O, sa fie rezistenta la saruri acidului lactic, amoniacului si grasimilor, sa detina calitati pentru amplasarea care detine pelicule din Policlorura de vinil (PCV)D si PA. In ultimul timp, in strainatate cu succes se utilizeaza materiale cu calitati vizibile si calitati specifice de amplasare. La ele se refera peliculele din surlina (firma Diupo si K-smol in vizibilitate mare Smoalele inschimbabile (surlin)) sunt produse cu sopolimer a etilenei si a acidului metacrilic.

Compozitiile amionice cu ioni cu legaturi covalente asigura subpolimerizarea amestecata dea lungul grupelor carboxile, iar legatura catodica de formare-cu ioni de metal, de la alti polilefini. Surlinul se deosebeste cu rezistenta mare de topire si temperatura scazuta de sudare, rezistenta mecanica la deformare.

K-smoalei (realizate de firma „Filips Petrolium”, SUA)sunt polimeri pe baza diverselor legaturi. Se caracterizeaza prin vizibilitate lucitoare si rezistenta la socuri in rezultatul caruia pe larg se utilizeaza pentru ambalarea alimentara si mai ales a cascavalului, pentru doza de ambalare a cascavalului proaspat, a cascavalurilor tari, se foloseste mediul gazos modificat sau reglat in concentratie de 100% N2 sau CO 2 sau 30% N2 si 70% CO2. Ambalajul in mediu CO2 pastreaza produsul de la oxidare si de la patrunderea bacteriilor in decurs de 60 sutimi si atmosfera azot 30 sutimi. Indeosebi, se utilizeaza aceasta metoda si se foloseste pentru cascavalurile moi cu miros rocfor, care dupa coacere continua eliminarea gazelor.

Pentru ambalarea soiurilor speciale de cascaval este realizat un nou polimer, permiabil pentru O2 si impermiabil pentru abur. In compozitia acestui material intra smoala, care se umfla la absorbtia apei ce asigura o calitate inalta a cascavalului in procesul de coacere. In calitate de material polimeric perspectiv pentru doza de ambalaj a cascavalului in straturi (bucati) pentru intreprinderi pentru consumul general, se propune pelicula pe baza de policarbonat-macrolon, care detine destula rezistenta la intindere si rupere. Materialele combinate de diverse constructii si combinarea straturilor.

Compozitiile cu multe straturi pentru ambalarea cascavalurilor primesc mai des utilizarea Policlorura de vinil (PCV), СЭБ, СЭВОН s. a. Laminatele multiple (Finlanda) prezentind in sine Polietilena tereftalat (PET)/ LDPE (Low Density Polyethylene) se caracterizeaza cu o bariera inalta de calitati la ambalarea cascavalului in МГС.

O noua orientare in domeniul de dirijare a coacerii cascavalului in mod principal a soiurilor moi in pelicule polimerice este realizat in Franta. El urmareste formarea la suprafata a capului cascavalului a ambalajului comestibil si amestecului de gel pe baza de proteine alimentare, jelatina s. a

Pe stratul intarit de gel se depune mediul comestibil imbogatita cu fermenti aromatizati. Ambalajul comestibil se formeaza in decursul a doua zile, iar apoi cascavalul se ambaleaza in doua.

Topitura amestecului si dispersia deosebit de inalt moleculara a legaturilor. Acoperirea protectoare de latex duce la inchegarea cascavalului intr-un deosebit mod intareste si sareaza.

Pentru crearea invelisului se intrebuinteaza dispersii de apa primite prin metoda emulsiei sau suspendarea polemizarii. In calitate de monomeri se foloseste venicloridul, venilidentcloridul, venilicetatul, vinipropionat si altele. Deobicei, asa invelisuri se patenteaza:renumitele lor nume de firma:Vidroplast, Fulilasm, Stimulitecs, Ostplast de asemenea si proprii:polievod, parasvad si altele.

In problemarea laboratoarelor polimerilor МГУПБ e prelucrat un sir intreg de invelisuri progresive pentru cascaval pe baza latexului sopolimer ВХ si БД (ВХБД-65) sub indicatorul ВИМ. Asa invelisuri contin adaosuri deosebite si coloranti, detin un nivel fizico-mecanic necesar si calitatii, o rezistenta buna la uleiuri si grasimi un bun selector tehnologic la patrunderea CO2 si O2 si permiabilitate slaba a umezelii.

Procesul tehnologic de formare a invelisului din latex pe cascaval e foarte siplu si se indeplineste cu una din trei iesiri, cufundarea corpului cascavalului in dispersia de apa depuninduse la suprafata periei. In dependenta de cererea grosimii invelisului depunindese 1-2 straturi. O deosebire aleasa a tehnologiei latexului este invelisurile subtiri ce s-au format in procesul uscarii dupa depunerea la suprafata produsului. Calitatea invelisului e formata din dispersii de apa si se scoate normal daca ea se stratifica de suprafata cascavalului, nu crapa si nu se lipeste.

Avantajele invelisului din latex:-o reducere insemnata a pierderii cascavalului in rezultatul lipsei fazei de spalare, esential de micsorare de uscare si a deseurilor, marirea sorturilor produselor, marirea timpului de pastrare. In afara de pazirea de pierderi, invelisurile din latex protejeaza produsul din microflori nedoriti, de intimplatoarele accidente mecanice la indeplinirea procesului tehnologic deplin incluzind maturizarea, protectia transportarii si a realizarii.

Pentru invelisereile pe baza latexului СВЭД sau a latexului copolimera venilacetat s-au prelucrat sisteme de protectie.

Depunerea urmatorilor se indeplineste inaintea realizarii sau bazarii cascavalului la pastrarea indelungata. Cascavalurile topite ce contin un continut inalt de proteine dizolvate si o grasime ce la caldura se topeste cere de la materiale pentru ambalare niste cerinte deosebite.

Cel mai des pentru aceste scopuri se accepta folia de aluminiu, materiale combinate pe baza ei amestecate cu Polipropilena (PP), Polietilena (PE), Polietilena tereftalat (PET) si altele in forma de cutii de diferite forme, pungi si pahare cu capace . Asa tip de ambalaj are o vedere exterioara placuta si o inalta proprietate a barierei. Pentru decorarea ambalajelor se foloseste o stampila multicolora uscata. Stacanasele stampileaza capacele prin metoda frip-strip.

Pentru dozarea topiturii de cascaval cu masa pina la 100 g se foloseste un nou tip de ambalaje (клэмшелл). Ea se compune din doua parti citeodata imbinarea intre ele cu legaturi prin balama. Asa ambalaje mai des se fabrica din polimeri de marca „Voloks” ( SUA).

Acest polimer suporta o temperatura de pina la 2000C ste impermiabil la grasimi, primeste usor imprimarea tipografica, are o inalta rezistenta chimica si mecanica si o rezistenta mare la soc, este nepermiabila la gaze si umezeala. In secolul urmator trebuie de trecut neaparat la intrebuintarea ambalajelor functionale cu proprietati active, ce au un continut special ce vor da o calitate noua.

Asa ambalaj combina efectul greu de protectie, de influentari nefavorabile a mediului inconjurator si de pastrare indelungata, calitatea produsului, indeplin raspunde la cererile timpului.

Share on


Echipa conspecte.com, crede cu adevărat că studenții care studiază devin următoarea generație de aventurieri și lideri cu gândire globală - și dorim ca cât mai mulți dintre voi să o facă!