Nutritie si dietetica

Metabolismul organismului uman
Accesări: 12,092 Nutritie si dietetica

Componentele consumului energetic (5): 

  • Consumul energetic de repaus (CER) - exprimat prin rata metabolica bazala (RMB)- care reprezinta cea mai mare parte a consumului energetic,aproximativ 60% -75%;
  • Efectul termogenetic al alimentelor (ETA) sau termogeneza indusa de dieta;
  • nergia cheltuita pentru activitati voluntare.
mineralele
Accesări: 3,583 Nutritie si dietetica

Mineralele

Deşi substanţele minerale din organism reprezintă numai 4 -5% din greutatea corporală, acestea sunt indispensabile pentru menţinerea stării de sănătate. În organism, substanţele minerale îndeplinesc importante funcţii biochimice şi fiziologice (2). Astfel, sunt implicate în menţinerea echilibrului acido-bazic, a presiunii osmotice şi a nivelului normal de hemoglobină; intră în compoziţia enzimelor şi hormonilor; cu rol în contracţia musculară, în funcţionalitatea sistemului nervos, în dezvoltarea şi menţinerea scheletului osos.

Glucidele si fibrele alimentare
Accesări: 4,894 Nutritie si dietetica

Necesarul de glucide

Glucidele vor reprezenta 55-60-65% din valoarea calorică globală a dietei, adică aproximativ 4-7 g/kg/zi (300-500 g/zi), proporţional cu activitatea fizică depusă.

Produse bogate in proteina
Accesări: 4,886 Nutritie si dietetica

Aproape 75% din substanţele solide ale organismului sunt proteine, aceste incluzând proteinele structurale, enzime, proteinele care transportă oxigenul, proteinele musculare etc.

Echipa conspecte.com, crede cu adevărat că studenții care studiază devin următoarea generație de aventurieri și lideri cu gândire globală - și dorim ca cât mai mulți dintre voi să o facă!