Nutritie si dietetica

Vitaminele
Accesări: 4,572 Nutritie si dietetica

Vitaminele

Vitaminele sunt un grup compuşi organici strict necesari organismului uman şi care nu pot fi sintetizaţi de către acesta. De aceea vitaminele trebuie procurate prin alimentaţie. Nu prezintă materiale structurale precum proteinele, glucidele sau lipidele şi nu au valoare energetică, dar îndeplinesc importante funcţii biochimice.

Produse bogate in lipide
Accesări: 5,261 Nutritie si dietetica

Necesarul de lipide

Se recomandă ca lipidele să reprezinte 30% din valoarea calorică a diatei, ceea ce reprezintă aproximativ 1 - 2 g/kgc/zi. Proporţia optimă ar fi: grăsimi saturate 10%, mononesaturate 10% şi polinesaturate 10%, iar grăsimile vegetale să constituie 1/3 sau maxim din cantitatea totală de lipide.

Grăsimile saturate au în compoziţia lor acizi graşi saturaţi (care au numai legături simple). Cele nesaturate conţin acizi graşi cu una sau mai multe legături duble. Subliniem astfel necesitatea aportului de acizi graşi esenţiali.

Aditivii alimentari
Accesări: 3,240 Nutritie si dietetica

Aditivii alimentari sunt substanţe de origine naturală sau sintetice, sau chiar microorganisme adăugate intenţionat în produsele alimentare şi care au următoarele roluri: 

  • prelungeşte durata de păstrare;
  • ameliorează aspectul, gustul, mirosul, consistenţa;
  • îmbunătăţesc calităţile tehnologiei.
Echipa conspecte.com, crede cu adevărat că studenții care studiază devin următoarea generație de aventurieri și lideri cu gândire globală - și dorim ca cât mai mulți dintre voi să o facă!