Geoeconomia

Accesări: 25,142 Geoeconomia

Comerţul internaţional este primul flux al circuitului mondial şi el cuprinde mişcarea bunurilor şi serviciilor dintr-o ţară in alta, prin trecerea frontierelor vamale ale ţării respective. Comerţul internaţional are două componente: export şi import. Exportul exprimă ieşirea de pe teritoriul vamal al unei ţări a mărfurilor şi serviciilor. Exportul implică incasări valutare pentru ţara exportatoare. Importul se referă la intrarea pe teritoriul vamal al unei ţări a bunurilor şi serviciilor din alte ţări şi el implică un efort valutar din partea ţării importatoare.

Accesări: 42,177 Geoeconomia

O componentă importantă a fenomenului demografic, care exercită influenţă nemijlocită asupra forţei de muncă şi, totodată, o caracteristică fundamentală a populaţiei zilelor noastre, o reprezintă mişcarea populaţiei, deplasarea ei dintr-un loc in altul. Acest drept a fost recunoscut de mai bine de 50 de ani, odată cu adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, care stipulează in articolul 13 faptul că orice persoană are dreptul să se mute şi să trăiască in interiorul graniţelor oricărui stat.

Totodată, oricine are dreptul să-şi părăsească ţara şi să se reintoarcă in ea.17 Din 1994, an de an, in cadrul Adunării Generale a ONU s-a dezbătut problema migraţiei internaţionale, adoptandu-se şi Rezoluţia 56/203 din 21 decembrie 2001.

Accesări: 4,777 Geoeconomia

În ultimii 26 de ani, datoria tarii a crescut de la ZERO la 96 de miliarde, peste 1300 de intreprinderi si uzine facute praf, zeci de spitale, scoli si facultati inchise, peste 70% din terenurile agricole vandute catre straini, nou-nascutii au scazut de la314.000 la 185.000, locurile de munca s-au înjumatatit, de la 8.2 la 4.6 mil..

Accesări: 13,916 Geoeconomia

Aprecierea geoeconomică şi geopolitică a Republicii Moldova.

Republica Moldova stat tanăr, situat in Sud-Estul Europei Centrale, a apărut pe harta politică a lumii la 27 august in urma dezmembrării URSS. De fapt, apariţia pe harta politică ca unitate politico-administrativă ţine de 1940 după ce armata sovietică ocupă teritoriul interfluviului Nistru şi Prut pe 28 iunie. La 2 august 1940 s-a format RSSM (Republica Sovietică Socialistă Moldovenească) cuprinzand oraşul Chişinău şi 6 judeţe situate intre Prut şi Nistru. Ulterior acestui teritoriu ii sunt alipite oraşul Tiraspol şi cele 5 raioane administrative din stanga Nistrului, din fosta RSSAM

Accesări: 26,293 Geoeconomia

Saltul activităţii economice la nivel internaţional a avut loc atunci cand capitalismul s-a extins pe intregul glob. Capitalismul inseamnă supremaţia economiei deschise, orientate către piaţă, o piaţă in expansiune şi intr-o continuă schimbare structurală. Trecerea la acest sistem economic s-a produs după prima revoluţie industrială (secolul al XVIII-lea), dar ea a fost pregătită de intreaga dezvoltare anterioară a omenirii; trăsăturile fundamentale ale realităţii de azi sunt o prelungire, in grade diferite, a unor experienţe indepărtate in timp; cum spune Braudel „ele se alimentează din secolele trecute”.

Echipa conspecte.com, crede cu adevărat că studenții care studiază devin următoarea generație de aventurieri și lideri cu gândire globală - și dorim ca cât mai mulți dintre voi să o facă!