Înlocuitorii de zahar
- Detalii
- Categorie: Igiena si Sanatate
- Accesări: 2,912
Multi considera ca înlocuitorii de zahar constituie o alternativa buna, care sa se foloseasca pentru orice, începand cu bauturile si terminand cu prajiturile si bomboanele, deoarece nu contin calorii, deci nu îngrasa. Lumea consuma aceste articole, crezand ca sunt eficace, deoarece sunt sarace în calorii. Studii recente arata contrariul. Persoanele care consuma cel mai mult asa-zisele bauturi dietetice au cele mai multe probleme cu greutatea.
O cercetare efectuata asupra a 75.000 de femei, cu varste între 50 si 69 de ani, a constatat ca cele care utilizau surogatele de zahar, în decursul timpului, au castigat mai mult în greutate decat cele care nu le foloseau.
Într-un alt studiu, 30 de voluntari care au baut timp de 2 saptamani numai bauturi dietetice, fara zahar, au consumat mai multe alimente si au castigat mai mult în greutate decat atunci cand li s-a permis sa consume bauturi îndulcite cu zahar.
Azi se stie ca folosirea diferitilor înlocuitori de zahar prezinta o serie de probleme, necunoscute de populatie.
În primul rand, diversele tipuri de zahar artificial stimuleaza senzatia de foame, maresc pofta de mancare, favorizand aportul de calorii.
Zaharul artificial creste sau cel putin mentine dorinta pentru zahar, miere si dulciuri în general, ceea ce pentru diabetici este foarte rau.
În momentul în care folosim un înlocuitor de zahar, pe cale nervoasa, gustul dulce este semnalizat creierului care, neputand face deosebirea, da porunca pancreasului sa secrete insulina. Pancreasul se executa si, pana cand poate, secreta mai multa insulina, care scade glicemia uneori pana la valori critice, determinand o nevoie stringenta de a manca cu o pofta de lup. Dar mai exista un aspect, poate, si mai primejdios: nivelurile mari de insulina au multiple efecte nocive, în special asupra vaselor de sange.
În Statele Unite, consumul anual de substante îndulcitoare artificiale este de 10 kg pe cap de locuitor, dar, în ciuda acestei cantitati, consumul de zahar e în continua crestere.
Înlocuitorii de zahar sunt cunoscuti de mai bine de 100 de ani. Aceste substante chimice depasesc capacitatea de îndulcire a zaharului de 10 pana la 2.000 de ori si, cu exceptia aspartamului, nu furnizeaza calorii. Cea mai cunoscuta este ZAHARINA. Majoritatea înlocuitorilor de zahar folositi în zilele noastre reprezinta un amestec de 10 parti ciclamat si o parte zaharina.
Studii efectuate pe animale arata ca zaharina favorizeaza în special cancerul de vezica urinara. În SUA, alimentele si bauturile care contin zaharina trebuie sa poarte o eticheta prin care consumatorul este atentionat asupra unui potential efect carcinogen. În Canada este interzisa comercializarea zaharinei.
ASPARTAMUL este o alta substanta folosita la îndulcirea bauturilor, a deserturilor si a multor altor produse alimentare. La Conferinta Mondiala Pentru Mediul Înconjurator s-a discutat mult în legatura cu aceasta substanta. Se banuieste ca aspartamul ar fi implicat în înmultirea cazurilor de scleroza multipla si de afectiuni dermatologice.
La temperatura de 300 C, metanolul din aspartam se transforma în formaldehida si apoi, prin oxidare, se ajunge la acid formic, care tinde sa acidifieze sangele. Unii cred ca toxicitatea metanolului a facut ca, în mod eronat, sa se stabileasca diagnosticul de scleroza multipla. Cantitati mari de metanol pot duce la pierderea vederii.
În retina, metanolul se transforma în formaldehida, o substanta toxica. Nancy Markle scrie în legatura cu aspartamul: „Daca, dupa ce ati consumat aspartam, aveti colici, dureri sub forma de întepaturi si parestezii ale membrelor inferioare, ameteli, cefalee, apatie, senzatie de teama, greutate în vorbire, tulburari de vedere si de memorie, atunci suferiti probabil de boala aspartam”. În SUA, aspartamul este continut în peste 5.000 de produse diferite. Aspartamul tulbura si procesele chimice din creier, dupa cum si nivelul glicemiei.
CICLAMATUL, cu derivatul sau major cicloxilamina, este înca în studiu, deoarece se banuieste ca ar favoriza dezvoltarea tumorilor, atunci cand se foloseste împreuna cu un carcinogen.
Cel mai recent înlocuitor sintetic de zahar aparut pe piata este ACESULFAM K, K fiind simbolul chimic pentru potasiu. Deocamdata lipsesc date suficiente pentru a aprecia daca substanta are sau nu efecte nocive. Cu toate acestea, ea se foloseste. Cea mai înteleapta atitudine este aceea de a renunta cu totul la înlocuitorii de zahar.