Templu plutitor pentru placeri culinare

Dupa o saptamana de festivitati, în seara zilei de 8 septembrie 2001, locuitorii orasului Bremerhaven, Germania, si-au luat ramas-bun, în mijlocul unui spectaculos joc de artificii, de la noua nava pentru turisti, realizata în santierele navale Lloyd din localitate.

Vaporul a costat 650 de milioane de marci, putand gazdui, în conditiile cele mai luxoase, 1.936 de pasageri, plus echipajul de 968 de persoane.

Societatea armatoare Norvegian Cruise-Line a elaborat o noua strategie pentru navele ei de croaziera. Va puteti imagina în ce consta noutatea?

Inovatia, denumita „Freestyle Cruising”, consta în faptul ca fiecare pasager poate lua masa oricand, oriunde si în orice cantitate. Societatea de navigatie spera sa atraga mai multi turisti, în special din Germania si Anglia, oferind meniuri pentru orice gust, fara restrictii cantitative.

Ascensoare cu pereti de sticla îi transporta pe pasageri pe cele sapte punti, covoare groase absorb zgomotul pasilor si niste legitimatii cu banda magnetica deschid usile cabinelor. Cheile apartin trecutului. Cine are ceva de platit pentru obiectele din numeroasele magazine de lux, dar nu pentru mancare sau pentru bautura, care nu costa nimic, o face tot cu aceasta legitimatie.

Epoca celor trei mese tine de domeniul trecutului. Turistii pot manca mereu si oriunde se gasesc pe vas. Noua restaurante, deschise tot timpul, îngreuneaza alegerea. Calatoria culinara duce, printre altele, în Italia, Hawaii, California si Mexico. Dupa ce te-ai saturat într-un restaurant, poti intra în urmatorul si-o poti lua de la capat, ziua si noaptea.

Pe langa cele 9 restaurante, pe vas se mai gasesc 12 baruri, încat cine consuma numai cate un paharel, vizitand localurile existente, s-ar putea sa nu mai fie în stare sa ajunga la ultimul. Ca sa nu mai vorbim de discotecil`e care-si asteapta vizitatorii.

Centrul de fitness, deschis ziua si noaptea, poate ajuta la arderea caloriilor înghitite, la fel ca bazinele de înot sau terenurile de sport. Iar daca îi vine cuiva ideea sa se casatoreasca, o poate face în capela de pe vas, iar pentru saptamana de miere i se asigura un apartament special.

Inovatia, care se spera sa fie principala atractie, consta în posibilitatea de a manca oricand, oriunde si, mai ales, oricat. si acesta e motivul pentru care ne-am permis sa atragem atentia asupra noii conceptii norvegiene.

În timp ce savantii descopera zilnic relele ce decurg din consumul exagerat de alimente, în special alimente ce provin de la animale, majoritatea populatiei secolului XXI se comporta, cel putin în domeniul nutritiei, ca stramosii nostri de acum cateva sute sau mii de ani.

Este extrem de interesant ca întreprinderile turistice au constatat ca, pentru a-i atrage pe clienti, momeala cea mai buna este mancarea.

Calatorind prin Statele Unite, mi-am dat seama cat de greu e sa te abtii atunci cand, într-un restaurant, dupa ce-ai platit la intrare 10 dolari, poti consuma orice si oricat: salate, supe, ciorbe, mancaruri, fripturi si alte produse de carne, peste, prajituri, torturi, înghetata, fructe si tot ce mai e comestibil. Ospatarii n-au decat rolul de a lua de pe masa farfuriile care s-au golit si, deoarece nimeni nu pleaca fara sa fie satul pana peste cap, pe locurile eliberate raman si bacsisuri pe masura gradului de saturatie.

Dar aceasta se întampla nu numai dincolo de Ocean. Daca nu sunteti prea ocupat cu propria hranire, observati cum se comporta majoritatea celor care, cu anumite ocazii - nunti, agape etc. -, au acces nelimitat la bunatati culinare. Sau, poate, surprinzandu-va în flagrant, veti avea onestitatea de a nu-i judeca pe ceilalti.

Nici noi nu dorim sa condamnam pe nimeni, stiind cum este natura noastra. Lipsa de stapanire în fata bunatatilor nu apartine numai speciei umane. Probabil ca acesta este si argumentul cel mai puternic al celor care sustin ca ne tragem din animale!

Cine mai vrea sa stie ca reducerea cantitatilor de alimente consumate constituie singura si cea mai eficienta masura, dovedita stiintific, de prelungire a vietii si de prevenire si dezvoltare a bolilor canceroase?

Acum se stie ca, pentru a supravietui, celulele canceroase cu o crestere rapida au nevoie de mai multe calorii decat celulele sanatoase . De fapt, celulele canceroase stau în fata unei dileme. Fie ca nu se vor înmulti mai repede decat restul celulelor din organism, fie ca vor muri în încercarea lor de a se reproduce mai repede decat le permite aportul limitat de energie.

În anul 1993, cercetatorii de la Universitatea Tulane, New Orleans, Louisiana, au urmarit 23 de pacienti cu neoplasm pancreatic, care au adoptat un regim sarac în calorii si bogat în fibre. În grupul de control, pacientii care nu si-au schimbat modul de alimentatie au trait în medie cam 6 luni, în timp ce bolnavii care au acceptat dieta hipocalorica au trait un an si jumatate.

În anul 1998, cercetatorii de la Institutul National de Cancer din Bethesda, Maryland, SUA, au aratat ca obezitatea asociata cu o alimentatie bogata în calorii creste riscul îmbolnavirilor de cancer pancreatic.

În anul care a urmat, aceiasi cercetatori au constatat ca sobolanii tinuti la un regim sarac în calorii dezvoltau cancere de prostata de dimensiuni mai mici decat cei care se hraneau dupa placere, iar celulele tumorale mureau mai repede si aveau vase de sange mai mici si mai subtiri.

„În mod evident”, spune Steven Clinton, de la Universitatea de Stat Ohio, Columbus, Ohio, „restrictia alimentara inhiba dezvoltarea tumorilor.”

Consumul mai redus de calorii mai are si alte avantaje, care ne intereseaza pe toti cei care ne consideram sanatosi si care nu putem împiedica scurgerea timpului.

Stephen Spindler si colaboratorii de la Universitatea California au descoperit ca genele din ficatul soarecilor batrani pot fi facute sa se comporte ca atunci cand animalele erau tinere, reducand pur si simplu cantitatea de hrana timp de patru saptamani. „Întinerirea genetica”, obtinuta în felul acesta, poate ajuta ca ficatul sa metabolizeze mai bine alimentele sau sa elimine toxinele.

Cercetatorii au hranit un grup de soareci cu un regim normal în tot cursul vietii lor. Un alt grup a primit numai jumatate din hrana consumata de primul grup. Iar alti soareci, hraniti normal, au fost trecuti la regimul restrictiv de 50%, timp de o luna, abia cand au ajuns la varsta de 34 de luni, ceea ce corespunde varstei de 70 de ani la om.

S-au examinat 11.000 de gene din ficatul soarecilor si s-a gasit ca, la animalele hranite normal, 46 de gene prezentau modificari legate de varsta - produceau inflamatii si radicali liberi, cu urmari negative asupra sanatatii. La soarecii tinuti la regim restrictiv, 27 dintre cele 46 de gene se comportau ca genele tinere. Dar observatia cea mai surprinzatoare a fost ca soarecii care au fost supusi la un regim restrictiv doar la o varsta înaintata au beneficiat totusi, în proportie de 70%, de aceasta „întinerire” a genelor. Se stie ca, o data cu înaintarea în varsta, organismul nostru devine mai putin eficient în metabolizarea si folosirea medicamentelor si eliminarea toxinelor.

Trecerea la o alimentatie restrictiva, adica hipocalorica, foarte usor realizabila printr-un regim total vegetarian, poate influenta genele din ficat, bucataria organismului. Lucrarea a fost publicata în Proceedings of the National Academy of Sciences (vol. 98, p. 10 630, sept. 2001).

Deci, la nici o varsta înaintata nu e prea tarziu pentru a întineri unele gene, iar metoda nu e deloc costisitoare: reduceti cantitatea de alimente consumate si, mai ales, nu mancati seara! si nici posturile de mai multe zile nu constituie o aberatie, mai ales daca se asigura aportul de 6-8 pahare de apa zilnic.

Cercetatorii nu înceteaza sa ne reaminteasca faptul ca fasolea soia ofera o protectie deosebita împotriva cancerului. Genisteina, un fitoestrogen din soia, favorizeaza moartea celulelor tumorale. Principiul de actiune al genisteinei este explicat astfel: în mod normal, tumoarea se poate dezvolta repede, pentru ca, dupa consumarea rezervelor disponibile de oxigen si glucoza, emite semnale SOS, în urma carora apar o serie de vase noi de sange, cu substantele nutritive necesare. Genisteina blocheaza tocmai aceasta posibilitate - împiedica afluxul necesar de sange, si tumora moare prin înfometare.

Relativ recent, în revista Nutrition Review (vol. 56, p. 231-235), se arata ca soia are o actiune favorabila si în prevenirea aterosclerozei, diminuand concentratiile de LDL-C (low-density lipoprotein cholesterol ) circulant prin urmatoarele mecanisme:

  • În primul rand, proteina din soia scade absorbtia intestinala a colesterolului, precum si a acizilor biliari, din care ficatul va elabora colesterolul.
  • În al doilea rand, proteina din soia creste activitatea receptorilor pentru LDL (low-density lipoprotein), grabind scoaterea din circulatie a acestor lipoproteine cu densitate mica.
  • În al treilea rand, soia scade colesterolemia, datorita izoflavonelor pe care le contine. Soia contine cel putin 12 izoflavone, dintre care cele mai cunoscute sunt genisteina si daidzeina.

Deoarece structura izoflavonelor este asemanatoare hormonilor estrogeni si pentru ca ele se fixeaza pe receptorii de estrogen, aratand o afinitate mare pentru receptorul B, se considera ca izoflavonele sunt responsabile pentru efectele asupra lipidelor serice. Se stie ca estrogenii mamiferelor scad LDL-C si cresc HDL-C (High-density lipoprotein cholesterol), pe langa efectul protector asupra vaselor de sange.

Share on


Echipa conspecte.com, crede cu adevărat că studenții care studiază devin următoarea generație de aventurieri și lideri cu gândire globală - și dorim ca cât mai mulți dintre voi să o facă!