Indicatorul termenilor folositi

Absorbenti - posibilitatea materialului de a tine lichidul sau gazul cu care se afla in contact.

Alohezia - acoperirea suprafetelor diverselor materiale ce permit de a lipi materialele sau de a acoperi suprafetele lor.

Folii de aluminiu - foliile subtiri de aluminiu, ce se fabrica prin laminare si se folosesc pentru fabricarea capacelor, ambalajelor materialelor cu mai multe straturi si pentru decorarea produselor.

Materiale de amortizare - material folosit pentru apararea ambalajului produselor de la vibratii si socuri.

Hirtie antiadeziva - hirtie tratata cu substante ce nu permit incleierea.Se foloseste pentru ambalarea garniturilor pentru produse lipicioase.

Materiale antiseptice pentru ambalare - materiale rezistente la actiunea microorganismelor.Inauntru lor sau la suprafata se contin preparate antiseptice.

Aparat pentru sudarea peliculei - aparat pentru sudarea materialelor polimerice prin metoda termo- sudarii.

Materiale armate - materiale care isi maresc elasticitatea mecanica prin alipirea unui strat de ata sau material.

Ambalaj aseptic - ermetica,biorezistenta,impermiabila la apa si gaze,indeosebi se foloseste pentru ambalarea produselor alimentare pentru pastrarea indelungata.

Bak - ambalaj cu gabarite mari pentru transportare care contine partea superioara cu o gaura pentru umplere si partea exterioara cu o gaura pentru scurgere.

Balon - ambalaj pentru transportare cu corp in forma de sfera sau cilindru cu fund sferic si git ingust.

Borcan combinat - ambalaj de utilizare indeosebi cu corp cilindric si git cu dianetru egal cu diametrul corpului,fabricat din diverse materiale, de exemplu corpul din carton iar gura si fundul din жести.

Butuc - ambalaj pentru transport cu fund drept si neted sau cu corp gofrat de forma cilindrica.

Tehnologie fara deseuri - fabricare ecologica nepericuloasa,care produtie imbunatatita proprietatile ambalajului pentru apararea mediului ambiant care poate fi total sau partial reciclat.

Big- bag - uitativa containerile moi.

Ambalaj blisteric - termoformare polimerica pelicula rigida,care ia forma produsului ambalat si se incheie sau se sudeaza la placa de carton.

Bib- in- box - uitati- va la ambalajul dublu.

Rezervor - ambalaj de transport cu corpul de forma cilindrica cu suprafata metalica,polimerica sau din lemn.

Hirtie impermiabila la grasimi - hirtie cu rezistenta sporita la patrunderea grasimilor,ce se atinge prin metoda trasarii speciale cu formarea unui invelis protector.

Hirtie laminata - hirtie lipita cu alte materiale(folii metalice sau polimer), se utilizeaza pentru ambalarea cu continut mare de grasimi.

Hirtie laminata - hirtie cu acoperire pe suprafata ei a unui strat de polimer.Detine proprietati specifice in contact cu substantele chimice.

Hirtie pergament - hirtie impermiabila la grasimi si apa pastreaza rezistenta initiala la inmuiere greutate de 60gr/m2.

Hirtie inlocuitor de pergament sau subpergament - hirtie subtire fabricata din celuloza din faina groasa cu capacitatea determinata a permiabilitatii si calitatii mecanice specifice.Se intrebuinteaza pentru ambalarea produselor cu continut redus de grasimi si umeditate mare,masa(43- 50gr/m2).

Hirtie pentru etichete - hirtie care contine pe suprafata sa salitilanilid,utilizat pentru fabricarea ambalajelor pentru conserve.

Sticla - ambalaj de forma cilindrica si git ingust pentru dopuire.

butelie - ambalaj de transport din sticla utilizata pentru pastrarea si transportarea lichidelor.

Vid - procese de forma in ambalaj de presiuni mici.

Ambalaj cu vid - ambalarea produselor in conditii de vid in multe rinduri(combinarea) peliculei cu proprietati impermiabile la gaze.Permite pastrarea produselor in stare proaspata timp indelungat.

Formare cu vid - posibilitatea formarii ambalajului de diverse configuratii din folii de polimer cu grosimea de 0,5- 2mm din contul incalzirii si formarii intre materiale a presiunii mai mici decit presiunea atmosferica.In prezenta acestui material isi ia forma ermetica care si- o pastreaza dupa racire.

Posibilitatea ambalarii continue - ambalarea automatizata,in care materialul de ambalare in proces continuu de formare a capatului se umple cu produs,iar apoi se incleie deasupra.Se utilizeaza pentru ambalarea produselor freabile,cu bucata,materiale metalice si produse lichide.

Ambalare garantata - invelirea garanteaza ambalarea de deschidere sau de inchidere cu scopul furtului.

Vas ermetic - vasul constructia caruia asigura impermiabilitate mare la gaze aburi si lichide.

Ambalaj continuu - procesul de fabricare a ambalajului din materiale polimerice.

Holograma - inregistrata pe plastic sau polietilena desenul interferentei a doua raze de lumina de la o sursa(lazer),raza reflectata de obiect si raza nemijlocit reflectata de la sursa de lumina.

Posibilitatea orizontala de ambalare continua - proces automatizat de ambalare la care prin termoformarea ambalajului se umple cu produs,iar mai apoi se inchide deasupra cu o pelicula folie de metal sau combinate din diferite materiale care se incleie prin termosudare.

Incarcatura - produse alimentare pentru transportare.La proprietatile principale ale incarcaturii se refera imprastierea, inghetarea prelingerea, viscozitatea, toxicitatea, posibilitatea de autoaprindere, oxidare, actionare radioactiva.

Vas de grup - ambalaj de intrebuintare referitoare pentru determinarea numarului de unitati de productie.

Ambalaj de grup - unite intr- un ambalaj de utilizare care determina numarul de unitati de aceeasi natura cu urmarirea realizarii(citeva borcane cu conserve,bere,sucuri invelite si termosudate in polietilena).

Ambalaj dublu - abalaj de transport de material rigid,amplasat din cutie de carton gofrat,rezervor,baraban s.a., cu scopul asigurarii proprietatilor mecanice de rezistenta,pachetele interminare deobicei sunt de o singura utilizare,iar cea exterioara multiutilizabila.

Dextrin - polizaharid solubil macromoleculele caruia contin mai mult de 10 monoz.Intra in componenta cleiurilor pentru fabricarea cartonului si hirtiei si a cartonului gofrat.

Ingroparea deseurilor - priviti ingroparea deseurilor.

Djut - planta din fibrele careia se fabrifica material pentru coaserea sacilor.

Desingul ambalajului - afarmarea grafica si construirea ambalajului.

Ambalaj ecran - ambalaj de transport cu constructie deosebita pentru transportarea produselor in supermarchete.In centrele comerciale acest ambalaj usor se preface in vitrina sa.

Aparat - pentru masurarea automata(dozarea)a cantitatii determinate de produs dupa masa,volum sau unitati.

EAN - standard unificat european identificat codul numerelor articolului in sistemul European de strih- coduri.

Vas pentru utilizare comuna - vas care dupa umplere se inchide cu un capac pentru care nu trebuie al doilea capat la siretului pentru inchidere.Vasul pote fi din nou inchis.

Cutiile de metal - cutiile se fabrica din orice tip de tabla(neagra cromata,alba),deosebindu- se prin trei componente(fund,corp,capac)si doua componente de unire a cutiei.

Ingroparea deseurilor - procesul de stringere a deseurilor tari de producere pe teritorii speciale.

Apararea produsului - apararea produsului la actionarea conditiilor climaterice si alte conditii necorespunzatoare la utilizarea ei pentru transportare si pastrare.

Ambalaj izotermic - ambalaj inauntrul caruia se pastreaza temperatura data in timp fixat pentru pastrare.

Ionomeri - copolimeri termoplastici(deobicei amestec de etilen si acizi organici nelimitati,in care o parte a grupelor acidice sunt neutralizate de metale).Aceste sunt meteriale transparente de densitate mica,insolubile in majoritatea dzolvantilor organici,inerti la actiunea grasimilor,substantelor de lubrifiere,bazelor.

ISO - organizatia internationala de standardizare a tuturor tipurilor de productie,inclusiv si a ambalajelor.Consta din 4 subcomitete,unul dintre care(SC- 4)se ocupa cu intrebarile referitor la ambalaje.

Canistra - ambalaj(din metal sau polimer),ce are corp,a carei sectiune paralela cu fundul are o forma apropiata de cea a unui dreptunghi, ambalaj,ce are dispozitiv de mutare, orificiu de varsare si capac cu dischizator.

Carton - dur in forma de foi,material asemanator cu pinza cu grosimea de la 0,3 pina la 5mm, executat din masa fibroasa (semiceluloza, celuloza, nealbita, maculatura, fibre sintetice si minerale).De la hirtie se deosebeste prin grosimea si masa mare.

Carton cromat - carton cretat sau necretat din celuloza albita cu masa de 170- 850g/m2,grosimea de 0,3- 1,5mm.Se intrebuinteaza pentru executarea ambalajului de consum cu imprimarea colorata.

Каширования - imbimnarea(incleerea)a doua sau mai multor materiale cu cleiuri de intarire sau termotopite.

Clapa - orificiu deobicei situat in unul din colturile ambalajului,prin care ambalajul este umplut si care nu permite continitului sa se strecoare(scurga).

Banda de lipici - banda de hirtie cu latimea de 25- 150mm ce are o suprafata impermiabila la apa e folosita la incleierea clapelor lazilor din carton.

Cod,codarea - sumarea semnelor(simbolurilor)si sistemul de reguli fizate cu ajutorul carora poate fi codata informatia despre productia impachetata si despre producatorul ei.

Combi- bloc - ambalaj din material laminat combinat(carton,polietilena,folie de metal)pentru produse alimentare lichide.

Ambalaj compus - ambalaj executat din doua sau nai multe materiale diferite sau materia prima combinata.

Ambalare combinata - ambalare intr- o unitate de ambalaj(sau material de ambalare)a diferitor produse unitare sau unitati de ambalare intr- o garnitura determinata.

Compozit - material combinat pentru ambalare,podus,alcatuit din doua sau mai multe componente.

Conteiner - unitate de ambalaj de transport,folosit de mai multe ori in unul sau mai multe tipuri de transport.Serveste pentru transportul si pastrarii temporare a incarcaturilor.Este aprovizionat cu dispozitive pentru asamblarea si desasamblarea ei mecanizata in cadrul unitatii de transport volumul intern nu mai mic de 4m3.

Conteiner flexibil - „big- bag”:vas inchis de forma dreptunghiulara folosit la transportarea si pastrarea temporara a incarcaturilor pulberulente avind volumul de 0,5- 4m 3.Pot fi de unica folosinta sau multipla.

Corex - garnitura de forma bombata(sectionata),deobicei din materiale polimerice,cele mai deseori pe larg folosite in industria de cofetarie pentru impachetarea bomboanelor.

Hirtie craft - hirtie foarte rezistenta compusa din masa sulfurica,se pote de inalbit,colorat sau pote sa- si pastreze culoarea naturala.Se foloseste pentru cartonul gofrat,saci si pungi,pote fi impermiabila la apa.

Capac- crown - confectie in forma de capac metalic,coronita cu etansare(cuznet sau inel), folosit pentru ermetizarea buteliilor din sticla prin metoda rolarii.

Capac imprimant - capac metalic de folosinta multipla cu flansa bordurata,se imprima cu fortare in gitul bacii sau tamburului.

Capac SKO - confectie de unica folosinta pentru ermetizarea borcanelor cilindrice de sticla prin metoda rolarii.Deobicei se confectioneaza din metal, este dotata cu o garnitura de cauciuc.

Capac Twist- off - confectie metalica cu proeminente elicoidale folosite pentru infasurarea cap la cap.

Lac - pelicula de protectie,care se depune in stare lichida pe suprafata materialului de ambalaj pentru protectia continutului sau a insusi ambalajului.

Laminat - material stratificat in forma de folie sau pelicula compus din doua sau mai multe straturi.E pe larg folosit pentru confectionarea pachetelor de tipul „piur- pak” sau „tetra- pak” pentru produse lactate,sucuri,vinuri s.a.

Laminarea - procesul de depunere pe materialul de baza substrat a topiturilor de mase plastice cu scopul de a conferi laminatului capacitate de impermiabilitate la aburi,gaze si apa sau alte calitati specifice.

Lamister - material compozitional,baza caruia o constitue folia de aluminiu cu grosimea de 70- 120microni,iar suprafata exterioara e acoperita de un strat de lac alimentarПЭ 51- 18 cu grosimea de 4- 6microni.La suprafata interioara se incheie o pelicula polipropilenica cu grosimea de 50 microni.Se intrebuinteaza la confectoinarea borcanelor si capacelor pentru ele prin metoda stantarii.

Latexuri - dispersii acvatice(sisteme coloidale)a polimerilor sintetici,deobicei a cauciucului.Se foloseste in calitate de invelisul de protectie,ce se formeaza nemijlocit pe produsele alimentare,printre acestea se foloseste si pentru a conferi hirtiei si cartonului rezistenta la umezeala atit sub forma de invelisuri exterioare, cit si introducerea in masa de hirtie.Se foloseste la incleierea la rece.

Pres- forma de turnare - dispozitiv destinat pentru confectionarea ambalajului si a altor confectii din masa plastica.Consta din puanson imobil si matrita mobila,ultima pentru usurarea extragerii confectiilor,ea poate fi compusa din doua sau mai multe parti decupabile prevazute cu retele de turnare folosite la umplerea formei cu topitura si formarea confectiei,deasemenea e prevazuta cu canale pentru lichide de incalzire si racire.

Turnare sub presiune - metoda de obtinere a ambalajului din masa plastica din contul injectarii topiturii in pres- forma.

Logistica - sistemul de panificare,control si dirijare a transportarii,depozitarii,si a altor operatii materiale si nemateriale,infaptuite in procesele de de livrare a materiei prime si a materialelor prime si a materialelor la intreprinderi,a deplasarii in cadrul uzinelor,deasemenea a transmiterii,pastrarii si prelucrarii informatiei corespunzatoare. Ambalarea este partea componenta a logisticii.

Tava - lada de lemn,carton sau masa plastica fara capac cu inaltimea nu mai mare de 150mm cu fixatoare proeminente.Deobicei se foloseste la transportarea,pastrarea si realizarea fructelor,legumelor, produselor de panificatie si altele.

Marcaj - text, insemnari conventionale si desene pe ambalaj sau productie,ce ne informeaza despre producator si metodele de manipulare cu productia ambalata in timpul transportarii,pastrarii si lucrurilor de incarcare.

Ambalaj multiciclic - ambalaj de transport,indicii de rezistenta ai careia sunt calculati pentru folosirea multipla.Se foloseste la livrarea productiei,poate fi ca inventar cind apartine intreprinderii concrete si este supusa restituirii catre intreprindere.

Modulul dimensiunilor ambalajului - marime dimensionala conventionala ce se foloseste cu scopul de a coordona si unifica dimensiunile ambalajului.

Milion de borcane conventionale(MBC) - unitate conventionala de masurare a cantitatii borcanelor(din sticla sau metal),conventional aduse la o dimensiune unica.

Ambalaj flexibil - ambalajele forma si dimensiunile caruia se modifica in timpul umplerii cu pruductie.

Stiinta despre ambalaje - stiinta, obiectul de studiu al caruia este elaborarea si studierea diferitor directii si aspecte ale dezvoltarii ramurii ambalarii.

Invelitoare - foaie de material de impachetare(hirtie,folie de metal,pelicola si altele),in care se introduce si total se inveleste produsul unitar.

Ambalaj usutat - butalie sau borcan de sticla cu masa micsorata din contul unei constructii mai perfecte(colturi rotungite,indoituri line,grosimea peretilor micsorate s.a).

Invelis - ambalaj volumic,care acopera total confectia ambalata.Se confectioneaza din materiale subtire(pelicola)ce infasoara consistent si liber acopera confectia.

Rotatia ambalajului - ciclul folosirii conteinerului,ambalajelor din sticla si altele,ce se masoara de la o incarcare la alta,sau rotatia ambalajului intre doua umpleri consecutive.

Masa plastica orientata - material obtinut in rezultatul orientarii macromoleculelor intr- o directie(directii)anumita,ce facilitatea durificarea materialului.

Utilizarea deseurilor - folosirea deseurilor de productie si consumarea dupa prelucrare corespunzatoare.La cele folosite se refera deseurile,care isi gasesc folosinta in gospodaria obsteasca in calitate de materie prima(semifabricate)sau adaosuri la materie prima pentru executarea productiei,atit la insasi intreprinderea,cit si inafara ei,deasemenea in calitate de combustibil,furaj sau ingrasaminte.

Share on


Echipa conspecte.com, crede cu adevărat că studenții care studiază devin următoarea generație de aventurieri și lideri cu gândire globală - și dorim ca cât mai mulți dintre voi să o facă!