Igiena si Sanatate
Nutritionistii sunt de acord ca produsele cerealiere integrale, indiferent daca e vorba de paine integrala, paste fainoase, orez nedecorticat, mamaliga, fulgi de ovaz, cereale fierte (boabe întregi sau crupe), furnizeaza baza alimentatiei noastre, toate componentele lor avand o actiune favorabila asupra sanatatii. Creatorul stia ce combustibil si ce lubrifiant necesita organismul uman.
„ Medicii excelenti previn boala; medicii mediocri o trateaza înainte de a deveni evidenta. Medicii slabi trateaza boala manifestata. ” Primul text medical chinezesc, anul 2600 î.Hr.
Winston Churchill, fostul prim-ministru al Angliei, s-a dus la medic pentru ca respira greu, avea ameteli si dureri articulare. Dupa ce l-a examinat, acesta din urma i-a spus: „Ar fi bine sa nu mai fumati toata ziua si sa nu goliti zilnic sticla de coniac”, la care premierul raspunse: „Daca as fi dispus sa fac aceasta, n-as mai avea nevoie de dumneata”.
Frecventa mare a problemelor de sanatate legate de alimentatie, în special în tarile industriale, dovedeste ca populatia din aceste tari nu se hraneste într-un mod compatibil cu biologia ei. Epidemiologii observa ca, pe masura ce alimentatia devine de tip apusean, în aceeasi masura se înmultesc bolile specifice tarilor industriale.
Din acest motiv, încearca cu disperare sa ne convinga de necesitatea ameliorarii obiceiurilor noastre alimentare. Pentru aceasta, se prezinta observatiile facute asupra populatiilor care se hranesc simplu, predominant vegetarian, în randurile carora bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul si afectiunile degenerative sunt aproape necunoscute.
Primejdia cea mai mare pentru sanatatea omenirii porneste de la un stil de viata nesanatos si, în primul rand, de la alimentatia nepotrivita. Cu toate ca, cel putin în societatea industrializata, exista o abundenta de alimente valoroase, chiar o supraabundenta, cu toate ca regulile de baza ale nutritiei sanatoase sunt mai cunoscute în prezent decat înainte, tulburarile de nutritie legate de alimentatie, mai ales obezitatea, hipertensiunea arteriala si diabetul, sunt în continua crestere.
Din momentul nasterii, suntem expusi asaltului continuu al microbilor, al virusurilor si al altor agenti patogeni. Fara o aparare eficienta, foarte curand, viata ni s-ar încheia printr-o boala infectioasa sau tumorala. Din fericire, de obicei asa ceva nu se întampla, deoarece suntem înzestrati cu numeroase mecanisme de aparare, cunoscute sub denumirea de sistemul imunitar. Acest sistem detine o uimitoare adaptabilitate, fiind în stare sa produca un numar enorm de celule si de molecule, care îi pot recunoaste si distruge pe numerosii invadatori.