Definirea marketingului direct

În ultimele decenii, la nivel mondial, marketingul direct a cunoscut o dezvoltare considerabila, depasind cu mult limitele începuturilor sale, adica comertul traditional prin posta, apeland acum la o multitudine de noi tehnologii si de tehnici de construire a relatiei cu clientul precum si la evaluarea performantelor de marketing.

Astfel, asistam în prezent la o renastere a comertului traditional prin posta sub forma comertului electronic prin Internet, ai carui comercianti electronici utilizeaza tehnici de marketing si instrumente promotionale care au fost verificate si folosite timp de multe zeci de ani. Aceste instrumente si tehnici au fost adaptate si s-au dovedit mult mai viabile decat formele initiale de marketing direct.

Pentru a-si orienta evolutiile viitoare, firmele au la dispozitie, cel putin teoretic, o larga paleta de optiuni strategice; pot alege mai multe modalitati de abordare a pietelor, pot configura produsul în diverse modalitati, dupa cum pot opta pentru strategiile de promovare, pret si distributie cu care urmeaza sa îl sustina. Numai ca întotdeauna, acolo unde exista libertate apare si responsabilitatea.

În cazul strategiilor de afaceri, cu toate ca exista libertatea jonglarii cu diverse combinatii ale mixului, în practica este obligatorie alegerea celei mai bune strategii. Altfel, se vor gasi concurenti dispusi sa realizeze o oferta mai buna si sa ne depaseasca.

Instrumentele (modelele) de analiza folosite în marketingul strategic sunt :

 1. ciclul de viata al produsului,
 2. matricea portofoliului (BCG),
 3. lantul valorii si
 4. curba de experienta.

Scopul general al formularii strategiei de marketing consta în a pregati firma pentru a interactiona cu mediul în care opereaza. Implicit, capata importanta atat prognozarea evolutiilor viitoare ale mediului, problematica abordata în capitolele anterioare, cît si obtinerea unei perspective asupra starii actuale a firmei.

Prin conceperea strategiei concurentiale se intentioneaza pozitionarea afacerii astfel încît sa se maximizeze valoarea capabilitatilor care o deosebesc de concurenti. Analiza concurentilor are drept scopuri:

 1. profilarea naturii schimbarilor strategice introduse de fiecare concurent si a potentialului de reusita
 2. estimarea raspunsurilor fata de mutarile celorlalte firme
 3. prognozarea reactiilor fata de modificarile industriei si ale mediului

Rezultatele acestei analize trebuie sa dea raspuns la întrebarile:

 • cît de importanta este fiecare mutare strategica efectuata de concurenti
 • de care concurenti trebuie sa ne aparam
 • ce concurenti pot fi atacati si în ce succesiune de mutari
 • care concurenti trebuie evitati datorita reactiilor preponderent emotionale (irationale) si disperate?

Subcategories

Back to Top