Marketing
Obţinerea informaţiilor economice necesare procesului de decizie trebuie realizată utilizându-se o anumită modalitate de evaluare.
Această modalitate de evaluare trebuie să preia informaţiile de la purtătorii lor şi să le exprime într-un mod, care să permită descrierea sistematică şi riguroasă a proprietăţilor cantitative şi calitative ale fenomenelor studiate, să faciliteze standardizarea metodelor de cercetare, făcând posibilă compararea rezultatelor precum şi generalizarea sau chiar teoretizarea anumitor situaţii, astfel încât să existe posibilitatea realizării unor previziuni.
Aparitia si evolutia marketingului serviciilor
Perioada de afirmare a marketingului serviciilor a coincis cu cea în care, în economia mondiala, serviciile au cunoscut o puternica dezvoltare.
Secolul al XX-lea a fost numit de unii secolul serviciilor, ca urmare a transformarii civilizatiei noastre într-o civilizatie a serviciilor.
Planificarea strategica este asociata de cele mai multe ori cu identificarea pietelor viguroase, în crestere si cu dezvoltarea strategiilor pentru ocuparea lor. Numai ca situatiile de crestere prezinta si o mare diversitate de pericole datorita marii concentrari de concurenti care încearca sa acapareze o cota cat mai mare.
În continutul sau, marketingul direct grupeaza cateva elemente fundamentale, diferite între ele, atat în plan conceptual cat si în plan operational: baza de date, oferta, comunicarea si logistica.
Orientarea de marketing a afacerii de consultanta
Consultanta este un serviciu profesional de consiliere prin care se ofera asistenta specializata, sfaturi, solutii si ajutor independent pentru rezolvarea problemelor si îmbunatatirea conducerii organizatiilor.
Comercializarea serviciilor profesionale de consultanta este necesara pentru obtinerea segmentului de piata pe care prestatorul îl merita din punct de vedere profesional si pentru a pune consultantul în legatura cu clientii care au nevoie de el si care nu cunosc oferta firmei de consultanta.