Marketing
Pentru ca o firma sa creasca si sa îsi depaseasca rivalii este obligatoriu ca cei care o conduc:
- 1) sa cunosca regulile jocului din ramura în care evolueaza,
- 2) sa aleaga firmele pe care urmeaza sa le atace si
- 3) sa prevada reactiile celor atacati.
Prin conceperea strategiei concurentiale se intentioneaza pozitionarea afacerii astfel încît sa se maximizeze valoarea capabilitatilor care o deosebesc de concurenti. Analiza concurentilor are drept scopuri:
- profilarea naturii schimbarilor strategice introduse de fiecare concurent si a potentialului de reusita
- estimarea raspunsurilor fata de mutarile celorlalte firme
- prognozarea reactiilor fata de modificarile industriei si ale mediului
Rezultatele acestei analize trebuie sa dea raspuns la întrebarile:
- cît de importanta este fiecare mutare strategica efectuata de concurenti
- de care concurenti trebuie sa ne aparam
- ce concurenti pot fi atacati si în ce succesiune de mutari
- care concurenti trebuie evitati datorita reactiilor preponderent emotionale (irationale) si disperate?
Scopul general al formularii strategiei de marketing consta în a pregati firma pentru a interactiona cu mediul în care opereaza. Implicit, capata importanta atat prognozarea evolutiilor viitoare ale mediului, problematica abordata în capitolele anterioare, cît si obtinerea unei perspective asupra starii actuale a firmei.
Unul dintre obiectivele pe care si-l propune majoritatea organizatiilor este acela de a creste; a creste vînzarile, cota de piata, profitul, numarul angajatilor, resursele disponibile s.a. Cresterea aduce cu sine vitalitate în organizatie deorece creeaza provocari, stîrneste ambitii si ofera satisfactia împlinirilor.
Pentru a-si orienta evolutiile viitoare, firmele au la dispozitie, cel putin teoretic, o larga paleta de optiuni strategice; pot alege mai multe modalitati de abordare a pietelor, pot configura produsul în diverse modalitati, dupa cum pot opta pentru strategiile de promovare, pret si distributie cu care urmeaza sa îl sustina. Numai ca întotdeauna, acolo unde exista libertate apare si responsabilitatea.
În cazul strategiilor de afaceri, cu toate ca exista libertatea jonglarii cu diverse combinatii ale mixului, în practica este obligatorie alegerea celei mai bune strategii. Altfel, se vor gasi concurenti dispusi sa realizeze o oferta mai buna si sa ne depaseasca.