Marketing
Marketingul internaţional este văzut ca un fenomen cultural tot atât de mult cât este considerat un fenomen economic. El se bazează, între altele, pe trecerea de la perspectiva îngustă a analizei economice la cea cuprinzătoare, care include toate elementele mediului, în rândul cărora, pe un loc special, se situează cultura.
Firmele care practică marketingul internaţional nu pot face abstracţie de condiţiile legale existente pe diverse pieţe naţionale şi la nivel internaţional, condiţii a căror importanţă este în creştere.
Sisteme de drept
Informaţiile utilizate în cercetările de marketing internaţional pot proveni din surse primaresau surse secundare, respectiv din surse interne sau din surse externe.
Sursele interne
Informaţiile în afacerile internaţionale trebuie să fie permanente, suficiente, actuale şi de calitate bună.
Misiune şi cerinţe sistemului informaţional
Sistemul informaţional de marketing internaţional (SIMI) are menirea de a asigura, permanent şi constant, fluxul de informaţii necesar pentru cunoaşterea mediului intern şi internaţional (în ceea ce priveşte dimensiunile, structura, dinamica, aspectele calitative şi perspectivele sale), a resurselor, posibilităţilor, atuurilor şi puncte slabe ale firmei pe pieţele internaţionale, motive pentru care este indispensabil în luarea deciziilor firmei, condiţionând eficienţa activităţilor şi operaţiunilor de marketing ale acesteia pe pieţele internaţionale.
Segmentarea pieţei poate fi definită ca fiind o tehnică de împărţire a pieţei internaţionale a diferitelor ţări în grupe omogene.
Un segment de piaţă se referă la un grup de ţări asemănătoare în privinţa sensibilităţii la anumite aspecte ale strategiei de marketing.