Management
Capacitatea de muncă şi bolile profesionale
Capacitatea de muncă este disponibilitatea organismului de a presta la nivel maxim anumite lucrări, care pot fi apreciate prin efortul depus.
Capacitatea de muncă este efectul acţiunii simultane a mai multor factori la un moment dat, ce se concretizează în potenţialul funcţional al organismului de a presta la un nivel maxim o activitate utilă din punct de vedere social.
Elementele procesului de muncă
Procesul de muncă este acea latură a procesului de producţie care reprezintă activitatea executantului în cadrul producţiei materiale sau în îndeplinirea unei funcţii în sfera neproductivă.
În cadrul fiecărui proces de producţie întîlnim o serie de operaţii (tehnologice, de control şi de transport).
Norma de muncă reprezintă sarcina de muncă ce se stabileşte unui angajat care are calificarea corespunzătoare şi lucrează în ritm normal şi cu intensitate normală pentru efectuarea unor operaţii sau lucrări în condiţii tehnico-organizatorice precizate.
Norma de muncă cuprinde acţiunile utile ale executantului, precum şi acele întreruperi reglementate, fără de care nu este posibilă realizarea sarcinii de muncă prescrisă. Munca neproductivă şi întreruperile nereglementate nu se includ în structura normei.
Normarea proceselor manuale
Calculul normei de producţie.
Norma de producţie poate fi stabilită prin metoda analitică.
Nprod =(Top*q)/top, unde
Top – durata timpului operativ pe parcursul schimbului obţinut din rezultatele fotografierii timpului de muncă;
top – durata unei operaţii sau lucrări obţinută din rezultatele cronometrării;
q – cantitatea de producţie în expresie naturală obţinută într-o operaţie sau lucrare.
Noţiune de salariu. Principiile generale ale sistemului de salarizare
Din punct de vedere etimologic, salariul provine de la latinescul „salarium” care indică suma de bani ce trebuia plătită fiecărui soldat pentru procurarea sării. Deci, are semnificaţia de venit al unei persoane dependente de alta.