Management
Norma de muncă reprezintă sarcina de muncă ce se stabileşte unui angajat care are calificarea corespunzătoare şi lucrează în ritm normal şi cu intensitate normală pentru efectuarea unor operaţii sau lucrări în condiţii tehnico-organizatorice precizate.
Norma de muncă cuprinde acţiunile utile ale executantului, precum şi acele întreruperi reglementate, fără de care nu este posibilă realizarea sarcinii de muncă prescrisă. Munca neproductivă şi întreruperile nereglementate nu se includ în structura normei.
Normarea proceselor manuale
Calculul normei de producţie.
Norma de producţie poate fi stabilită prin metoda analitică.
Nprod =(Top*q)/top, unde
Top – durata timpului operativ pe parcursul schimbului obţinut din rezultatele fotografierii timpului de muncă;
top – durata unei operaţii sau lucrări obţinută din rezultatele cronometrării;
q – cantitatea de producţie în expresie naturală obţinută într-o operaţie sau lucrare.
Noţiune de salariu. Principiile generale ale sistemului de salarizare
Din punct de vedere etimologic, salariul provine de la latinescul „salarium” care indică suma de bani ce trebuia plătită fiecărui soldat pentru procurarea sării. Deci, are semnificaţia de venit al unei persoane dependente de alta.
Sistemul de salarizare prin rating
Sistemul de remunerare a muncii prin rating a luat naştere în Japonia ca o variantă alternativă a sistemului de angajare pe viaţă, care urmăreşte scopul individualizării salariilor în funcţie de capacităţi, aptitudini şi efortul fiecărui angajat în parte. Diversificarea salariilor permite angajaţilor să-şi formeze nivelul salariului, să realizeze potenţialul propriu la un nivel superior, să fie cointeresaţi în ridicarea continuă a nivelului de pregătire profesională, ceea ce asigură întreprinderii realizarea obiectivelor propuse.
Indicatorii resurselor umane
Managerul Resurse Umane calculează următorii indicatori ai resurselor umane: