Management
Decizia este definită ca actul raţional de alegere a unei linii de acţiune prin care se urmăreşte realizarea obiectivelor ţinându-se cont de resursele disponibile. A decide înseamnă a alege dintr-o mulţime de variante posibile de acţiune, ţinând cont de anumite criterii, pe acea care este considerată cea mai avantajoasă pentru atingerea unor obiective.
Dacă se defineşte stilul de conducere ca fiind mecanismul de luare a deciziilor in cadrul unei organizaţii, se poate spune că stilul de conducere are următoarele dimensiuni:
Modul in care se ia decizia. Liderul poate să ia deciziile de unul singur, sau poate avea un grup restrans de consilieri. Dacă totuşi ii consultă pe angajaţi, poate face şedinţe in care li se cere angajaţilor părerea despre deciziile importante, după cum poate să le ceară părerea şi prin sugestii scrise sau prin minisondaje de opinie.
Management – proces prin care se actioneaza împreuna, cu si prin altii pentru a realiza obiectivele organizatiei într-un mediu în continua schimbare.
Management - este cuvant american care nu poate fi tradus în alte limbi dar este preluat si utilizat.
La origine – cuvantul latin “manus” – mana, adica manuirea haturilor la cailor ce trag o caruta. În limbaj modern ar fi manevrare sau pilotare. In engleza „to manage’’- a tine un cal de frau, a administra, a duce ceva la bun sfarsit.
Dezvoltarea managementului se poate structura în 2 etape principale:
Conducerea empirică – utilizarea experienţei şi intuiţiei în procesul decizional, în coordonarea şi controlul activităţilor. În această etapă funcţia de conducere revenea proprietarilor organizaţiei, neexistînd diferenţa dintre proprietar şi conducător.
Esenţa, funcţiile şi tipurile activităţii de control
Funcţia de control si evaluare este ansamblul proceselor prin care performanţele firmei sînt măsurate şi comparate cu obiectivele şi stndardele stabilite iniţial, precum şi determinarea cauzelor ce generează abaterile de la standarde. Rolul controlului constă în posibilitatea cunoaşterii situaşiei din orice domeniu de activitate şi intervenţiei în vederea preîntîmpinării fenomenelor negative.