După parcurgerea acestui capitol va trebui să înţelegeţi rolul fundamental al activităţii de cercetare de marketing în cadrul procesului decizional al organizaţiei;

  • Să înţelegeţi care este conţinutul cercetărilor de marketing;
  • Să definiţi principalele tipuri de cercetări de marketing;
  • Să fiţi în măsură să alegeţi tipul de cercetare corespunzător în funcţie de natura problemei decizionale;
  • Să cunoaşteţi ce etape se parcurg în cadrul procesului complex al cercetărilor de marketing.

Pentru a-si orienta destinul, o organizatie trebuie sa îsi precizeze foarte bine scopurile. Cu toate ca obiectivele în sine nu garanteaza succesul în afaceri, prin prezenta lor contribuie la o dirijare mai eficienta a operatiunilor întrucît înlatura neîntelegerile privind utilitatea sau inutilitatea fiecaruie efort.

Unul dintre obiectivele pe care si-l propune majoritatea organizatiilor este acela de a creste; a creste vînzarile, cota de piata, profitul, numarul angajatilor, resursele disponibile s.a. Cresterea aduce cu sine vitalitate în organizatie deorece creeaza provocari, stîrneste ambitii si ofera satisfactia împlinirilor.

Planificarea strategica este asociata de cele mai multe ori cu identificarea pietelor viguroase, în crestere si cu dezvoltarea strategiilor pentru ocuparea lor. Numai ca situatiile de crestere prezinta si o mare diversitate de pericole datorita marii concentrari de concurenti care încearca sa acapareze o cota cat mai mare.

Dezvoltarea conceptului de "mixul de marketing" poate fi considerată una dintre ideile dominante în practica şi teoria marketingului modern.

Din punct de vedere conceptual, termenul de "mixul de marketing" a fost dezvoltat la bază de către profesorul Neil H. Borden pentru a descrie combinaţia potrivită, pentru un set particular de circumstanţe, a 4 elemente cheie, care constituie partea principală a oricărui program de marketing dintr-o firmă (Wilmshurst şi Mackay, 2002).

Subcategories

Back to Top