Contabilitate financiara
În cazul arendei operaţionale arendatorul transmite activele sale arendaşului pe un termen anumit pentru satisfacerea necesităţilor temporare. La expirarea termenului de arendă activele se restituie arendatorului. Pe durata termenului de arendă operaţională arendaşului i se transmite numai dreptul de folosire a bunurilor arendate, iar drepturile şi obligaţiile de proprietar aparţin arendatorului.
În activitatea întreprinderilor pot apărea operaţii de vînzare a activelor pe termen lung cu arendă reversibilă ulterioară a acestora. Aceste operaţii pot fi cauzate de: insuficienţa de mijloace circulante necesare pentru lărgirea activităţii de producţie sau achitarea datoriilor, existenţa unor relaţii specifice dintre părţi etc.
Stocurile de mărfuri şi materiale (SMM) cuprind activele aflate la dispoziţia întreprinderii:
- destinate vînzării în aceeaşi stare sau după prelucrarea lor în procesul de producţie;
- înregistrate ca producţie neterminată;
- destinate consumului în procesul de producţie şi la prestarea de servicii.
Noţiunea şi componenţa capitalului propriu
Capitalul propriu (Cpropriu) - reprezintă diferenţa dintre activele şi datoriile întreprinderii. Capitalul propriu reprezintă sursa proprie de finanţare a activelor întreprinderii. Capitalul propriu cuprinde următoarele elemente:
Capital statutar (Cstatutar) - aporturile fondatorilor întreprinderii sub formă bănească sau nebănească;
Capitalul nevărsat reprezintă datoriile fondatorilor (acţionarilor) privind aporturile în capitalul statutar. Aceste datorii apar la înfiinţarea întreprinderii atunci cînd momentul de înregistrare a întreprinderii nu coincide cu momentul de depunere a aporturilor.
Evidenţa analitică a capitalului nevărsat se ţine pe fondatori (acţionari) şi pe termen de achitare a datoriilor.