Contabilitate financiara
Datoriile calculate sunt datorii faţă de alte persoane fizice şi juridice, în special faţă de personalul întreprinderii, organele asigurărilor sociale, companiile de asigurări, bugetul de stat, diverşi creditori.
Datoriile faţă de personal reprezintă angajamentele întreprinderii faţă de lucrători pentru munca prestată, privind recuperarea cheltuielilor şi plăţilor efectuate de salariaţi în favoarea întreprinderii etc.
Rezervele reprezintă sumele depuse de către întreprindere în scopul acoperirii pierderilor rezultate din activitatea economico-financiară a întreprinderii.
În dependenţă de conţinutul economic rezervele se împart în: prevăzute de legislaţie – a căror constituire e stabilită de lege.
Datoriile reprezintă surse străine de finanţare a activelor întreprinderii.
În contabilitate şi în rapoartele financiare datoriile se clasifică după următoarele criterii:
După conţinutul economic:
- datorii financiare,
- datorii comerciale,
- datorii calculate.
Reglementarea normativă a contabilităţii financiare este bazată pe următoarele elemente:
1) Legea contabilităţii nr. 113-XVI din 27 aprilie 2007 care a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2008, conform căreia entităţile (persoanele juridice şi fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător, organizaţiile necomerciale, instituţiile publice, notarii, avocaţii şi birourile înfiinţate de aceştia, reprezentanţele şi filiale ale întreprinderilor (organizaţiilor) nerezidente, înregistrate în Republica Moldova, indiferent de domeniul de activitate, tipul de proprietate şi forma juridică de organizare) sînt obligate să ţină contabilitatea şi să întocmească rapoartele financiare în modul prevăzut de legea menţionată, de standardele de contabilitate, de planul de conturi contabile şi de alte acte normative în vigoare.
Datoriile faţă de fondatori (acţionari) pot fi grupate în datorii privind:
- dividendele, alte venituri şi plăţi calculate;
- aporturile la capitalul statutar;
- restituirea cotelor sau a unei părţi la lichidarea întreprinderii.
Conform legislaţiei în vigoare, obligaţia de plată a dividendelor apare la data anunţării deciziei privind plata acestora luată de Consiliul observatorilor în cazul plăţii dividendelor intermediare şi Adunarea Generală a Acţionarilor – în cazul plăţii dividendelor anuale.