Contabilitate financiara
Fiecare întreprindere ce dispune de active nemateriale trebuie să determine metoda calculării amortizării activelor nemateriale de sine stătător. Metoda de calculare a amortizării activelor nemateriale, aleasă de întreprindere, trebuie să reflecte schema de obţinere a avantajului economic pe parcursul exploatării acestui activ.
Există diferite metode de calculare a amortizării activelor nemateriale:
Conform S.N.C. 13 "Contabilitatea activelor nemateriale" casarea valorii de bilanţ a activelor nemateriale are loc la ieşirea activelor în următoarele cazuri:
- în urma vînzării altor persoane juridice sau fizice;
- la transmiterea sub formă de aport în capitalul statutar al altei întreprinderi;
- casarea la expirarea duratei de exploatare utilă ori dacă nu se prevede obţinerea unui
- avantaj economic din utilizarea activelor;
- în alte cazuri (transmiterea cu titlu gratuit, ieşirea în cazul modificării legislaţiei în vigoare, reflectarea lipsurilor constatate la inventariere;
- trecerea în componenţa proprietăţii investiţionale sau a cheltuielilor anticipate;
- majorarea (ajustarea) valorii de intrare etc.).
Evidenţa contabilă este un sistem complex de colectare, identificare, grupare, prelucrare, înregistrare, generalizare a elementelor contabile (active, capitalul propriu, datorii, consumuri, cheltuieli, venituri, rezultate financiare) şi de raportare financiară prin reflectarea documentară, integrală şi neîntreruptă a tuturor faptelor economice ale întreprinderii.
Particularităţile evidenţei contabile sînt:
Politica de contabilitate reprezintă totalitatea principiilor, convenţiilor, regulilor şi procedurilor, adoptate de către conducerea întreprinderii pentru ţinerea contabilităţii şi întocmirea rapoartelor financiare.
Politica de contabilitate se elaborează în conformitate cu S.N.C. 1 “Politica de contabilitate”.
Conform acestui standard, elaborarea politicii de contabilitate se bazează pe următoarele convenţii (principii) ale contabilităţii:
Caracteristica, componenţa şi clasificarea activelor materiale pe termen lung
Activele materiale pe termen lung (AMTL) reprezintă activele care îmbracă o formă fizică naturală cu durata de funcţionare utilă mai mare de un an, care sînt destinate utilizării în activitatea întreprinderii, predării în arendă sau se află în proces de creare şi nu sînt destinate vînzării.