Contabilitate financiara
Creanţele personalului reprezintă datoriile lucrătorilor faţă de întreprindere privind:
- avansurile primite în contul salariilor,
- avansurile spre decontare – sume primite de personal pentru procurarea unor valori materiale, spre acoperirea cheltuielilor de transport etc.,
- mărfurilor vîndute personalului în credit,
- datoria lucrătorului privind daunele materiale,
- alte plăţi şi operaţii.
Mijloacele băneşti reprezintă activele cele mai lichide ale întreprinderii. În contabilitate mijloacelor băneşti se clasifică după următoarele criterii:
1) în dependenţă de valută în care sînt exprimate:
Obiectele de mică valoare şi scurtă durată cuprinde activele, valoare unitară a cărora este mai mică decît plafonul stabilit de legislaţie (3 000 lei) indiferent de durata de exploatare, sau activele a căror durată de utilizare nu depăşeşte un an, indiferent de valoarea unitară .
La perfectarea operţiunilor economice legate de OMVSD se utilizează următoarele documente primare:
Creanţele reprezintă drepturi juridice ale întreprinderii de a primi la scadenţa stabilită în contracte o sumă de bani sau alte valori de la peroane fizice sau juridice.
Ele constituie o parte a activelor şi se înregistrează în cap.1, 2 a Bilanţului contabil. Creanţele se evaluează la valoarea nominală. Creanţele în valută străină se înregistrează pe cont în valută naţională la cursul de schimb valutar stabilit la data apariţiei acestora.
În practica economică se întîlnesc diverse feluri de creanţe, care se clasifică după următoarele criterii:
Capitalul secundar – cuprinde diferenţele din reevaluarea activelor pe termen lung şi subvenţiile de stat. Diferenţele din reevaluarea activelor apar în rezultatul reevaluării activelor materiale, mijloacelor fixe, investiţiilor financiare active şi a altor active pe termen lung.
În rezultatul reevaluării pot fi stabilite: