Merceologia mărfurilor alimentare
Pestele reprezinta un aliment extrem de valoros prin continutul sau în proteine de calitate superioara, grasime bogata în acizi grasi polinesaturati cu o mare eficienta in organismul uman, vitamine (in principal A si D) si substante minerale (fier, fosfor, potasiu, magneziu etc.).
Nivelul de sodiu este scazut, ceea ce face ca pestele si în principal pestele slab sa fie folosit in dieta bolnavilor cardiaci sau a bolnavilor d,e rinichi, a bolnavilor de diabet (nu contine hidrati de carbon), în alimentatia copiilor, a persoanelor în vîrsta, dar si a adultilor si copiilor sanatosi.
Caracterizarea merceologică a cerealelor
Cerealele şi produsele derivate ale acestora prezintă o deosebită importanţă economică şi socială, apreciindu-se că pentru alimentaţia umană, asigură circa 65% din necesarul zilnic de calorii şi 45% din cel al proteinelor. La aceste elemente nutritive de primă importanţă se adaugă şi un aport semnificativ de glucide, vitamine (mai ales din grupa B) şi minerale (P, K, Mg etc.).
În grupa stimulentelor sunt incluse ceaiul şi cafeaua. Prin compoziţia lor, aceste produse acţionează asupra sistemului nervos central şi asupra sistemului circulator, înlăturînd senzaţia de oboseală şi prelungind timpul afectat activităţii intelectuale şi fizice.
Condimentele sunt produse fără valoare nutritivă (sau cu valoare nutritivă redusă), care se adaugă în produsele alimentare în cantităţi mici pentru a le conferi caracteristici gustative (gust, miros, aromă) superioare, stimulând astfel secreţiile gastrice, pofta de mâncare şi digestia.
Clasificarea şi compoziţia grăsimilor
Grăsimile alimentare sunt formate aproape în exclusivitate din lipide şi se obţin prin extracţie din seminţele plantelor oleaginoase, germenii cerealelor, din anumite fructe (nuci, arahide etc), din ţesuturile animalelor şi din lapte.
Clasificarea grăsimilor după provenienţă, stare de agregare şi sicativitate este: