Merceologia mărfurilor alimentare
Condimentele sunt produse fără valoare nutritivă (sau cu valoare nutritivă redusă), care se adaugă în produsele alimentare în cantităţi mici pentru a le conferi caracteristici gustative (gust, miros, aromă) superioare, stimulând astfel secreţiile gastrice, pofta de mâncare şi digestia.
Clasificarea şi compoziţia grăsimilor
Grăsimile alimentare sunt formate aproape în exclusivitate din lipide şi se obţin prin extracţie din seminţele plantelor oleaginoase, germenii cerealelor, din anumite fructe (nuci, arahide etc), din ţesuturile animalelor şi din lapte.
Clasificarea grăsimilor după provenienţă, stare de agregare şi sicativitate este:
Definire şi clasificare a concentratelor alimentare
În general, prin concentrat alimentar se defineşte orice produs alimentar care în urma unei prelucrări, a căpătat o valoare nutritivă mai mare în raport cu volumul şi greutatea obişnuită (ex: legume şi fructe deshidratate, produse obţinute prin concentrarea legumelor şi fructelor, produse concentrate din lapte, laptele praf, ouăle praf, produse din carne şi peşte cu conţinut redus de apă, concentrate proteice, extracte condimentareetc ).
Din punct de vedere comercial, carnea reprezintă carcasa animalelor de măcelărie, a păsărilor de curte sau a vânatului, cât şi produsele obţinute din acestea.
Obţinerea acestui produs valoros pentru alimentaţia umană se face în unităţi agrozootehnice şi industriale complexe, specializate, dotate tehnic corespunzător şi în care se realizează un foarte riguros control igienico-sanitar.
In procesul de prelucrare a cărnii, principalele elemente cu influenţă majoră asupra preparatelor obţinute sunt materiile prime şi auxiliare, materialele şi procesul tehnologic.
Produsele obţinute prin prelucrarea cărnii pot fi clasificate uzual astfel:
Preparate obţinută din carne tocată:
- preparate din carne crudă: cârnaţi proaspeţi, pastă pentru mici, carne tocată;
- preparate tip mezeluri;