Merceologia mărfurilor alimentare
Oul este un produs deosebit de valoros pentru alimentaţia omului datorită atât bogăţiei lui în factori nutritivi indispensabili organismului cât şi gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia sa (coeficientul de digestibilitate este de 80-95%).
În vorbirea curentă, denumirea simplă de "ouă" este atribuită ouălor provenite de la găini, deoarece acestea se produc, se comercializează şi se consumă în cele mai mari cantităţi. Mai rar sunt folosite în consum şi ouă de raţă, curcă, gâscă, prepeliţă.
Competitivitatea tehnico-economică a materialelor destinate confecţionării ambalajelor este analizată în raport cu funcţiile pe care trebuie să le îndeplinească ambalajele precum şi prin prisma ponderii costului acestora faţă de costul produsului.
Interesele firmelor producătoare şi comerciale în satisfacerea diverselor nevoi ale consumatorilor se materializează prin eforturile acestora de a-şi mobiliza toate resursele de care dispun (tehnice, economice, umane) pentru adaptarea permanentă a ofertei la piaţă.
Pe de altă parte consumatorul, confruntat cu mutaţiile universului socio - economic actual, a devenit prudent şi neiertător, şi asta mai ales datorită resurselor limitate de care dispune. Chiar şi obiceiurile de consum care depind de numeroşi factori, sunt legate conştient sau nu de problema alocării acestor resurse (financiare, de timp etc).
Toxine din icre.
Icrele unor pesti din marile Japoniei si Chinei cum ar fi: Fugu niphobles, poecilonotum, vermiculare-vermiculare pardale, vermiculare, porphyreum, ocellatus, obscurum con~in o toxina numi,ta tetrodotoxina (TTX). Toxina se poate concentra in ficat si foarte puţin in musculatura. Tetrodotoxina este produsa de unele specii de bacterii marine, inclusiv de bacteriile intestinale ale unor vieţuitoare marine.